Re: Přenesení daňové povinnosti
no však, tak přece tím pádem patří klempířské práce do položky 43.91.19 -
což jsou ostatní pokrývačské práce.
nepatří tedy do zatřídění 43.39.11, nevidím problém
Včera jsem byla na školení a tam nám přednášející říkal, že nejdříve musíme určit, zda se jedná opravdu o stavební a montážní práce, a potom se podívat zda tam spadá příslušný kód. Jako příklad např. tapetářské práce - pokud natapetují třeba stůl, tak i když je to kód 4, tam do přenesené daňové povinnosti nepatří, pokud budou tapetovat zdi místnosti, tak ano.
Já už jsem z toho opravdu nešťastná a nevím jak si s tím poradit. Někdo to vidí, tak jak píšete, že si odnesl hotový výrobek, někdo zase, že jsme dělali klempířskou práci, k tomu se přikláním i já. Zákazník si přinesl i svůj materiál, ale opravdu nevím. To se jim opravdu nepovedlo!!!!
Hlasuji pro výrobek bez přenosu :*)
Nebylo to ani jedno z níže uvedeného kódu
Ostatní pokrývačské práce
Úroveň Kód Název
6 439119 Ostatní pokrývačské práce
Definice položky:
Zahrnuje:
- pokládání střešních krytin z jakéhokoliv materiálu
- instalace okapů a svodů, obíjení šindelem a stavbu plechových střech (klempířské práce)
Práce na střešních konstrukcích
Úroveň Kód Název
6 439111 Práce na střešních konstrukcích
Podle mě to byl výrobek, který byste našla někde pod kódem 2
Přiznám se, že jsem se CZ-CPA nedívala, ale spíš je to brané jako příklad, aby si člověk uvedomil, jak to má být. Bylo nám řečeno, aby to byla PDP, tak musí splňovat obě podmínky stavební a montážní práce a musí být uvedeny v CZ-CPA. Vůbec to není jednoduché a tápou v tom všichni, protože kódy CZ-CPA byly prý statistikou udělány úplně k jinému účelu.
To byly. Jinak s Vámi souhlasím, že by měl člověk nejdřív posoudit, zda se jedná či nejedná o stavební či montážní činnost. Problém je v tom, že ten, kdo to zkoumá, je většině případů fakturantka nebo účetní, která nemůže odborné stavební a montážní věci znát. A když se zeptá technika nebo někoho odpovědného z firmy, tak dostane, ať si nějak poradí a nezdržuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2012 13:13
Prosím moc o radu zkušenější.
Naše firma se zabývá pokrývačskou a klempířskou činností.
Zákazník (plátce DPH) si přinesl svůj materiál a chtěl podle jeho nákresu vyrobit klempířský prvek. Vystavili jsme mu fakturu za klempířské práce s přenesením daňové povinnosti. Dneska nám volal, hodně se rozčílil, že to je špatně a máme fakturu předělat. Postupovali jsme správně, nebo opravdu by se to mělo fakturovat s daní?
Předem všem děkuji za radu.