Re: příjmy z pronájmu polí do 6000 a daň
Kdo je poplatníkem daně z nemovitosti určuje par.3 ZDNem. Říká mj., že u pronajatých pozemků je poplatníkem nájemce, pokud jsou pozemky evidované v katastru zjednodušeným způsobem (= před digitalizací). Tzn., že družstvo platí daň za SEBE a ne za majitele. Tzn., že vlastníka nemusí zajímat, kolik činí daň. Ve svém DP přizná pouze částku, kterou dostal.
Kdo musí a nemusí podávat daňové přiznání, řeší par. 38g, odst.2 ZDP. Zjednodušeně řečeno, nemusí se podávat DP při příjmu do 6000 Kč u příjmů podle par. 7-10.
Přiznávám, že výklad, který popisujte, jsem nikdy neslyšel.
Druhý dotaz :
Daň z pozemku obecně platí vlastník. V případě spoluvlastnictví je možné podat DP samostatně za svůj podíl nebo jej může podat společný zástupce. (par. 13a, odst. 4+5).
Pokud je ovšem pozemek před digitalizací, zdaňují pouze nájem z družstva.
Doporučuji si ověřit, zda jsou pozemky skutečně ve zjednodušené evidenci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2012 9:12
Včera jsem byla na školení a docela mne překvapilo sdělení školitelky. Pokud má osoba příjem dle § 9 - za nájem za pole do 6000,- nemusí podávat daňové přiznání, samozřejmě pokud nemá jiné příjmy či souběh zaměstnavatelů. To jsem věděla a byla jsem ráda, že máme jen 3.800 za pole a nemusím nic řešit a RDZ mi udělá zaměstnavatel. (nemám jiné příjmy).Ale překvapilo mne sdělení, že u pozemků, které nejsou ještě digitalizované platí daň z nemovitostí pronajímatel (družstvo) a samozřejmě, že tato daň, kterou za nájemce zaplatí družstvo si musí dotyčná osoba přičíst ke svým - mým 3.800,-, čímž se může stát, že překročí částku 6000,- a musí podat daňové přiznání. Poptala jsem se v družstvu kolikpak platili daň a bylo mi řečeno, že 1900,-, tedy jsem si oddychla, ale bylo to o fous. To řada lidí vůbec netuší, někteří ani neví, kolik ta daň činí. Tedy pozor do těch 6000,- se počítá údajně i "nepenežní příjem" (daň z nemovitostí, kterou za Vás platí družstvo). Slyšeli jste to někde????
A pak mám další problém, kamarádce dělám daňové přiznání (má více souběžných příjmů nad 5000) a ona má příjem z pole, které vlastní 4 majitelé 700,-.Daň za celý pozemek platí družstvo. Kolik si má přičíst daně z nemovitosti do příjmu za pole, celou daň nebo pouze poměrnou část 1/4. Vím, že pokud se platí daň z pozemku u více vlastníků, správně pověří jednoho, který celou daň zaplatí, nelze platit každý sám a to 1/4. Poradíte mi někdo? Děkuji