Re: Kód v režimu PDP
Co já mám zjištěno, tak ve faktuře být nemusí, ale na vyžádání jsou povinni říci v jaké CZ-CPA to mají zařazené
Lindo, pokud má firma daňového poradce a účetní říkala, že to musíte udělat, žádejte písemné vyjádření, podle čeho v zákoně o DPH.
Daňoví poradci ví, že to zákonnou povinností není.
Něco jiného je domluva mezi dodavatelem a odběratelem v rámci "přátelských vztahů".
Navíc při RPDP je za správné zatřídění a sazbu odpovědný odběratel, ten musí udělat reverse správně
To si jen účetní odběratele usnadňuje, stejně i kdyby tam měla jakýkoliv kod, tak to musí zhodnotit sama, zda je to ten správný kod pro odebrané služby :-) a pro režim RPDP
je to moc pěkně vymýšleno .. to aby účetní za odběratele byla anštain vědět veškeré práce a opravdu to je někdy dost těžké zatřídit . No jo zákony ae musí dodržovat :-( Dodavatel si může od pasu střelit co se mu zlííbí a odběratel za vše ručí chjo to se to dopracovalo
Přesně tak,pokud dodavatel vystaví fakturu s přenesením nebo bez přenesení tak musí vědět proč to tak udělal, tzn. musí vědět zatřídění do CZ-CPA. Jelikož odběratel je zodpovědný za chybné odečtení daně, v případě že přenesení mělo být ale nebylo uskutečněno, tak je jednoznačným právem odběratele požadovat na dodavateli co nejpřesnější určení dodávané služby. My faktury bez označení CZ-CPa vracíme. Jsme totiž v kapitalismu, kde zákazník by měl být pánem. Doby kdy si dodavatelé diktovali už totiž minuli vážení. Zdravím
To je tím, že zákony jsou špatné. Kdyby nebyly tak by tam ta povinnost jednoznačně měla být uvedena. Tohle je další zákon, který vede k chaosu a bordelu, což asi našim politikům a úředníkům plně vyhovuje. Kde je bordel, tam jsou peníze, říká můj obchoďák. zdravím
Mí klienti, pokud jsme si s tím neporadili, si to nechali komerčně zatřídit.
Už jsem předtím psala, že si příliš vážím svého a klientů času, abychom trávili nesmyslné hodiny nad tím, co jiný umí zatřídit profesionálně..
jinak souhlasím, že je to slušně řešeno binec, když není jasná metodika.
>>Jistá stavební firma obeslala své případné dodavatele
>>>>>>>>výhružným dopisem, že pokud nebude na faktuře uveden
>>>>>>>>kód, fakturu neproplatí !!
>>>>>>Přesně tak,pokud dodavatel vystaví fakturu s
>>>>>>přenesením nebo bez přenesení tak musí vědět proč to
>>>>>>tak
>>>>>>udělal, tzn. musí vědět zatřídění do CZ-CPA. Jelikož
>>>>>>odběratel je zodpovědný za chybné odečtení daně, v
>>>>>>případě že
>>>>>>přenesení mělo být ale nebylo uskutečněno, tak je
>>>>>>jednoznačným právem odběratele požadovat na
>>>>>>dodavateli
je dvoustranný vztah, mj.
>>>>>když objednáváte, přeci již víte, kam patří objednaná
>>>>>služba, práce.
>>>>
>>>>To je tím, že zákony jsou špatné. Kdyby nebyly tak by
>>>>tam ta povinnost jednoznačně měla být uvedena. Tohle
>>>>je další zákon, který vede k chaosu a bordelu, což
>>>>asi
>>>>našim politikům a úředníkům plně vyhovuje. Kde je
>>>>bordel, tam jsou peníze, říká můj obchoďák. zdravím
>>>Alen 1 tak mi zkus prosím odpovědět, když objednám
>>>opravu nebo servis kotle 80 kw pro sklad Tesca či
>>>250
>>>kw
>>>pro kotelnu panelového domu, kderá topí další čtyři
>>>paneláky jestli je to s přenesením či nikoliv?
>>nejsem zatřidovací pracoviště, jsem daňová poradkyně
>>:-)
>>... nebo OPRAVA bleskosvodu ... též tu je jeden dotaz
>
>Mí klienti, pokud jsme si s tím neporadili, si to
>nechali komerčně zatřídit.
>Už jsem předtím psala, že si příliš vážím svého a
>klientů času, abychom trávili nesmyslné hodiny nad tím, co
>jiný umí zatřídit profesionálně..
>jinak souhlasím, že je to slušně řešeno binec, když
>není jasná metodika.
mohu se zeptat kdo Vám to zatřídil a zda se za to platí děkuji
Je vidět, že to neděláte dlouho. Nejen Siak, ale i další komerční zatřidovací pracoviště to dělají velmi dlouho, dokonce byly jednu dobu v zákoně jako gestoři (ještě s Orges) pro zatřiďování.
Pokud si vzpomínám, tak jsem tam nechala zatřiďovat určitě více jak před 10 lety.
Na finančáku, popř. GŘ vám řeknou, že nejsou oprávnění dávat závazné výklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2012 9:51
Vystavila jsem fa v RPDP. Dnes mi přišla zpátky s tím, abych doplnila kód na fakturu. Ostatní náležitosti byly uvedeny s odkazem na § 92 e.
Volala jsem tam, ale domluva marná. Prý je to povinný údaj a oni to chtějí. Jaký je Váš názor? Na školení bylo řečeno: nemusí se uvádět.