Re: Zrušení pojistky ŽP a RZD
>Dobrý den,
>chtěla jsem se zeptat, když zaměstnanec zruší pojistku
>o ŽP, kterou si uplatňoval na dani, tak si částky, o
>které si snížil daň, dodaní v daňovém přiznání. Pokud
>ty částky, o které si snížil daň nepřesáhnou 6 tisíc,
>tak bych mu RZD mohla udělat?
Ano, pokud uplatňované částky nepřesáhnou 6 000,-Kč, můžete provést RZD.
>A co když pojistka byla uzavřena např. v roce 2004,
>zaměstnanec si až do roku 2009 podával sám daňové
>přiznání, v roce 2010 si žádal o RZD, kde si pojistku
>uplatnil. V roce 2011 si pojistku zrušil a žádá o roční
>zúčtování daně. Měla bych po něm chtít nějaké prohlášení
>či potvrzení, že si za ty roky, co si podával daňové
>přiznání sám neuplatňoval odpočet na životní pojištění?
>Takhle já nevím, kolik si na daních uplatnil, protože
>u mě to bylo pouze 1x (a bylo to do výše 6 000 kč).
>Děkuji za radu
Seznamte ho se skutečností, jak se věci mají, že pokud uplatnil více než 6 000,-Kč, musí podat daň. přiznání a částky dodanit - je to vaše dobrá vůle, že to uděláte. Jinak vy nejste povinna zkoumat, jestli ŽP zrišil nebo již nechce uplatňovat. Plnou zodpovědnost za tuto skutečnost nese zaměstnanec. Pojišťovny většinou na FÚ dávají echo, kdo zrušil pojistky a pokud sám nedodaní, FÚ si již na něj došlápne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2012 7:06
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, když zaměstnanec zruší pojistku o ŽP, kterou si uplatňoval na dani, tak si částky, o které si snížil daň, dodaní v daňovém přiznání. Pokud ty částky, o které si snížil daň nepřesáhnou 6 tisíc, tak bych mu RZD mohla udělat?
A co když pojistka byla uzavřena např. v roce 2004, zaměstnanec si až do roku 2009 podával sám daňové přiznání, v roce 2010 si žádal o RZD, kde si pojistku uplatnil. V roce 2011 si pojistku zrušil a žádá o roční zúčtování daně. Měla bych po něm chtít nějaké prohlášení či potvrzení, že si za ty roky, co si podával daňové přiznání sám neuplatňoval odpočet na životní pojištění? Takhle já nevím, kolik si na daních uplatnil, protože u mě to bylo pouze 1x (a bylo to do výše 6 000 kč). Děkuji za radu