Re: Pohledávky paušál
Ale až budete chtít udělat paušál příští rok, budete muset za 2011 podat dodatečné a ty pohledávky dodanit.
Radím svým živnostníkům, i když to není dle předpisů, zdanit pohledávky rovnou. Když zdaníte dřív, nikdo Vám za to hlavu neutrhne, a příští rok máte klid.
---------------------------------------------
dodanění pohledávek by se týkalo, pokud by v roce 2013 přešel na skutečné výdaje
------------------++++++++++++++++++++++++++++++++++
to máte sice pravdu, ale tazatel uplatňoval v roce 2010 a dokonce chce uplatnit i v roce 2011 výdaje % z příjmů, takže tazatel nepřechází na jiný druh výdajů, takže není co dodaňovat,
pokud se na konci roku 2012 rozhodne uplatnit skutečné výdaje, potom bude muset dodanit rok 2011.
>>>>Za rok 2010 mám paušál..
>>>>za rok 2011 chci taktéž paušál, ale mám ke konci roku
>>>>nezaplacené 2 pohledávky..
>>>>zahrnuji je do příjmů 2011 nebo ne když je nemám
>>>>zaplacené..
>>>>děkuji
>>>ne, jenom z uhrazených
>>
>>Ale až budete chtít udělat paušál příští rok, budete
>>muset za 2011 podat dodatečné a ty pohledávky
>>dodanit.
>>Radím svým živnostníkům, i když to není dle předpisů,
>>zdanit pohledávky rovnou. Když zdaníte dřív, nikdo
>>Vám
>>za to hlavu neutrhne, a příští rok máte klid
>---------------------------------------------
>dodanění pohledávek by se týkalo, pokud by v roce
>2012přešel na skutečné výdaje
Promiňte, jsem pomalejší v myšlení, můžete mi to, prosím, trochu vysvětlit? Jelen uplatní v roce 2011 výdaje procentem z příjmů. Když bude chtít dělat paušál příští rok (tj. za rok 2012), tak bude muset dodanit pohledávky?
Jak se zdaňují pohledávky rovnou?
------------------------------------
pokud bude nadále pokračovat ve stejném režimu výdajů % z příjmu,jak v minulém roce, tak nedodaňuje nic, ale pokud by se v roce 2011 na konci roku rozhodl, že povede DE (evidence skutečných výdajů)v roce 2012, tak bude muset dodanit pohledávky z roku 2011, to znamená, že zvýší základ daně o tyto pohledávky a podá dodatečné danové přiznání. Ale dříve bych nespěchala s dodaněním pohledávek, co když se Vám na konci roku 2012 vyplatí zase výdaje paušálem. Nejsem si zcela jista, ale mám dojem , že pohledávky se "rovnou nezdaňují"
za rok 2010
Ano, to chápu. Pokud nemění způsob uplatňování výdajů, tak nemá důvod k dodanění.
Moje otázky směřovaly na p. Lidmilu, která uvádí, že pokud jelen bude chtít udělat paušál i příští rok (předpokládám, že má na mysli rok 2012), tak bude muset podat dodatečné přiznání za rok 2011, a ty pohledávky dodanit. Zřejmě tedy dodaňuje pohledávky i v případě, že nemění způsob uplatňování výdajů. Zajímal by mě praktický postup. Zda přičte pohledávky k příjmům a uplatní k nim výdaje, nebo zda provádí úpravy základu daně a podle jakého ustanovení zákona o daních z příjmů.
Pořád mi to nějak hlava nebere. Přece, když neeviduju výdaje, ale pouze příjmy, tak k čemu evidence pohledávek. Když mám koncem prosince hotovou zakázku a klient mi ji zaplatí až v lednu příštího roku, tak to zahrnu do příjmů v tom příštím roce. Proč se to musí vlastně komplikovat nějakým dodaňováním? johan.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2012 16:36
Za rok 2010 mám paušál..
za rok 2011 chci taktéž paušál, ale mám ke konci roku nezaplacené 2 pohledávky..
zahrnuji je do příjmů 2011 nebo ne když je nemám zaplacené..
děkuji