Re: vedlejší živnost
Děkuji za odpověď. Z jakého důvodu je to právě teď 8000,- ? Někde jsem se dočetla, že již pro rok 2009 stačí když člověk bude mít zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců a dříve to ještě muselo byt alespoň dvanáctinásobek minimální mzdy. Jak to tedy je? Kdy je považovaná živnost jako vedlejší?
Na SP a ZP musí být odvedeno pojištění ze zaměstnání alespoň z minimální mzdy tj. 8000,-, aby Vaše samostatná výdělečná činnost byla na těchto institucích považována za vedlejší.
Můžete mi napsat prosím nějakou stránku, kde je zmínka o té minimální mzdě 8000 a že rozhoduje o tom zda je činnost hlavní nebo vedlejší-????
Já jsem se všude zatím dočetla jen to, že jako vedlejší je činnosti považováná jakmile jsme někde zaměstnání. A pak potom naše příjmy rozhodují zda budeme u SP a ZP platit zálohy nebo vše doplatíme na konci roku.
Jsem tupá, ale pořád nikde nevidím nic o tom, že musím mít víc než minimální mzda, je tu snad jen, že v předešlém roce jsme měli zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění zaměstnanců a tím jsme tedy považování za vedlejší. Potom se rozhoduje o zálohách, pokud bude zisk větší něž rozhodná částka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2012 17:36
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, v roce 2011 jsem měla do května živnost, kterou jsem přerušila, šla na pracák a pak od září mám dohodu o pracovní činnosti, která trvá do teď, v říjnu jsem si živnost znovu obnovila. Znamená to tedy že od října do konce roku mám živnost jako vedlejší?
Děkuji za odpověď.