Re: Vymáhání soudně - jak na to?
Na podání žaloby - si najděte všechny doklady k případu, abyste doložila, že máte smlouvu o dílo a další podmínky, požádáte právníka a ten podá žalobu, ale určitě písemně vyzve stranu žalovanou k zaplacení a pak teprve podá žalobu - no záleží jak Vás bude chtít zkásnout - ono už otevření dvěří u právníka stojí 500,-
takže 1 hod. 1 000,- i více...
Re: Vymáhání soudně - jak na to?
Snad jen na doplnění :
K podání žaloby není nutně třeba právník. Na www.justice.cz se proklikáte k podání žaloby na vydání elektronického platebního rozkazu a můžete podat žalobu sám.
Je potřeba mít mít doklad o tom, že dlužník objednal službu (objednávka nebo smlouva), doklad o tom, že služba byla poskytnuta(předávací protokol apod.). Důkazní břemeno nesete Vy.
Do žaloby napíšete, že chcete úhradu dlužné částky s příslušenstvím (= úroky z prodlení), zaplacení soudního poplatku a náklady právního zastoupení (je na to sazebník).
Soud Vás vyzve k zaplacení poplatku (ten je u EPR nižší), ten zaplatíte a budete čekat, co se bude dít.
Pokud jste zaměstnanec firmy, soud si (většinou) vyžádá plnou moc k zastupování od vašeho statutárního orgánu.
Pokud bylo vaše podání v pořádku, vydá soud Elektronický platební rozkaz.
Pokud dlužník nepodá odpor, EPR nabyde právní moci. Pokud dlužník nezaplatí, necháte si vyznačit na EPR nabytí právní moci, najdete si exekutora (doporučuji takového, který sídlí blízko dlužníka) a ten už si poradí - tedy pokud dlužník má nějaký majetek.
Pokud dlužník podá odpor (dost pravděpodobné), pak už si musíte najít právníka, který Vás bude zastupovat u soudu.
Rozhodnutí o tom, zda právníka či ne, závisí na dlužné částce a také na kvalitě a úplnosti Vámi předložených důkazů. Pokud je pro Vás částka vyznamnější, volte právníka i za cenu vyšších nákladů.
Mnohdy stačí už písemná upomínka od právníka, aby se dlužník probral a zaplatil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 2. 2012 19:17
Dobrý den, mám tu jeden neúčetní dotaz, ale snad by mi někdo z Vás mohl poradit i s tímhle...
Mám vystavenou fakturu za služby, kterou ale odběratel nechce uhradit a celkem se mnou přestal komunikovat. Můžete mi, prosím, poradit, jakým způsobem nejlépe se domoci zaplacení faktury? Jestli je nejlepší se obrátit přímo na soud nebo na nějakou firmu, která se zabývá vymáháním pohledávek? A v případě soudního vymáhání, prosím Vás, jak to vlastně chodí? Myslím tím, kdo platí soudní poplatky, jestli bych nejdřív musela platit soudu já a pak by to soud určil k úhradě jemu, jako že mi je má proplatit, nebo já bych neplatila soudu nic a platil by je soudu ten dlužník?
Prosím, poraďte, já s tímhle nemám vůbec žádné zkušenosti.
Děkuji moc, Míša.