Re: Střídavá péče od 2012-změna ??
Chápu to jako vy. Pokud jsou dohodnutí, tak si dají navzájem potvzení (čestné prohlášení), že např. si každý uplatní 1/2 roku nebo napíší konkrétně za jaké měsíce si nebudou uplatňovat + potvzení ze zaměstnání toho druhého, tak mohou uplatnit i v zaměstnání.
A nemyslel to tak, že i když mají střídavou péči soudně, ale dítě si nestřídají (zůstává stále ve společné domácnosti jednoho z rodičů), tak si může uplatnit jen ten jeden rodič? A pokud by to chtěli uplatnit třeba napůl, tak si musí dát DP? Protože i tady musí být splněna podmínka společné domácnosti a nejen papír od soudu, že mají střídavou péči.
tak to mě nenapadlo, jste dobrá, to by také mohlo být ... děkuji. Otázkou ale je to, když si děti střídají po týdnech, děti žijí s bývalou manželkou v domácnosti, mohou se dohodnout a každý si uplatnit 1 dítě u z-tele ..? tak to má zrovna náš pan ředitel a bývalá kolegyně u toho nemá ani dohodu rodičů a já to teď mám řešit , dokonce ani nepředložil soudní rozhodnutí o střídavé péči, kolegyně se tím "nezatěžovala" :-(
Z hlediska uplatnění daňového zvýhodnění je rozhodující, se kterým z rodičů nezletilé dítě žije v domácnosti. Nerozhoduje tedy, jakým způsobem se oba výchovně způsobilí rodiče o péči o dítě v pravidelných časových intervalech střídají. Osoba (i dítě) může být ale příslušníkem pouze jedné domácnosti.
Proto bych toto řešila čestným prohlášením, že si ten druhý neuplatňuje nebo uplatňuje jen v určitých měsících + případně i potvrzení od zaměstnavatele. Jejich dohodu jako takovou mít nemusíte (ta už mi vyplývá z toho doložení čestného prohlášení).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2012 7:44
Dobrý den, byli jste někdo na semináři s pí Dobešovou a hovořila o střídavé péči od 2012? Byla jsem na ing. Kytlerovi (FÚ asi Olomouc nebo Brno) a z jeho výklad zněl tak, že jakmile je soudem střídavá péče, nemohou si od 2012 děti střídat, ale zvýhodnění uplatňuje pouze ten, u koho je dítě v péči, pakliže by si chtěli prohodit nebo uplatňovat po měsících, pouze formou DAP. Pokud jsem si přečetla pokyn D-6, z něho jsem dovodila, že snad mohou i během roku u z-tele střídat s tím, že bude doloženo potvrzení, že ten druhý neuplatňuje - pokud se dohodnou ..., tak teď nevím, jak to mám udělat. Zaznamenali jste prosím výklad, který říkal ing Kytler ? Jak se k tomu vyjadřovala K. Dobešová nebo pí Jindrová? Prosím info, děkuji.