Re: Přestávka v práci; jaký týdenní fond
Postup zaměstnavatele není správný.
Pokud vám přestávku odečítá, znamená to, že byste ji měla mít možnost čerpat (tedy zavřít prodejnu a jít si kam chcete).
Není důvod, proč by měl přestávku stanovit při směně kratší než 6 hodin.
Rozvrh směn by měl být takový, aby vám vyšlo 40 hodin týdně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2012 14:31
Od ledna 2012 pracuji jako prodavačka. Některý den odpracuji jen 4 hodiny, jiný 6, další např. 5 nebo 8 hodin. Zaměstnavatel mi odečítá u každé směny 1/2 hodinovou přestávku (mám to i v prac.smlouvě - přestávka 1/2 hod. se do pracovní doby nezapočítává).Vím, že dle ZP se musí poskytnou přestávka nejpozději po 6ti hodinách práce. Ale jak je to v případě, že mám směnu zrovna třeba 4 hodinovou? Může mi přestávku odečíst, jsem v obchodě sama a stejnak ji nečerpu. A ještě prosím dotaz, jak je to s týdenním prac.fondem ? Ve smlouvě mám 40 hodin, ale po odpracovnání ledna 2012 a odečtení přestávek mám jen 162 hodin. Odměňovaná jsem hodinovou mzdou. Neměla by smlouva být na kratší úvazek ? A jaký ? Směny střídáme s kolegyní, která taky nedosahuje plné hodiny za měsíc.