Re: AKUTNÍ !!!!! Mateřská a dovolená
Za rok 2011 musíte spočítat zameškané dny RD. Za 100 se krátí o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Na MD budete 33 dnů, k tomu přičtěte dny dovolené z roku 2011. Pokud to bude dohromady víc jak 60 dnů, budete mít nárok na celou dovolenou. Jestliže to bude méně, tak jen na dovolenou za "odpracované" dny. Za každých 21 dnů 1/12.
V roce 2011 jsem byla do 31.7.2011 na rodičovské dovolené. První dávku mateřské dovolené jsem dostala v září. Tzn. V roce 2011 jsem na mateřské byla 87 dnů. A v roce 2012 jsem byla na mateřské 31 dnů. Tak teď jsem z toho jelen, řekla bych, že se mi nic krátit nemá. Nebo to chápu špatně?
Kolikátého jste nastoupila na MD? RD se nepočítá do odpracované doby, ale MD ano. Takže výpočet, tak jak uvedla pí Líba
krátí se, protože jste zameškala pro RD více než 100 dnů a teprve potom vám vznikl nárok na roční výměru dovolené (pokrácenou o ty zameškané dny). Kdyby to bylo obráceně, nejdřív by vám by vám vznikl nárok, dovolenou byste si vybrala, a teprve potom byla na RD, už by se dovolená nekrátila (ovšem v případě RD, kdyby šlo o PN, pak by se krátila i tak)
Já jsem řešila stejný problém, mám vyjádření přímo z MPSV - Mateřská dovolená skončila 14.4.2011, zaměstnankyně čerpáním mateřské dovolené odpracovala 60 dní a vzniklo jí právo na celou dovolenou za kalendářní rok 2011, protože dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst.5 ZP před nástupem rodičovské dovolené, není možné z důvodu následného čerpání RD krátit. Pokud by zaměstnankyně o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení MD nepožádala, a ihned po skončení MD by čerpala RD až do konce roku 2011, pak by došlo ke krácení dovolené.
ANo, to je právě to, co si myslím já, že je pravda. Jenže paní nad Vámi napsala taky logickou věc: jelikož jsem byla za rok 2011 na RD a pak teprve na mateřské, tak mi vzniklo 100 dnů zameškání, tím pádem, se to krátí. Tak teď nevím co je pravda. Zda ten papír mzdové dneska vůbec podepsat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2012 15:12
V září 2011 jsem dostala první dávku mateřské. KOncem července jsem ukončila rodičák, který mi měl trvat až do září,ale jelikož se mi narodila dcera, musela jsem jej ukončit dříve. Mateřská mi končí 15.2.2012 a má otázka zní. Na kolik dní dovolené mám nárok?? Mzdová mi tvrdí, že 15 dní. Že se to počítá za rok 2012, od doby skončení mateřské. Já si myslím, že mám nárok na celých 20 dní, že se to nekrátí. Jak to tedy je prosím? Je to akutní. Děkuji