Dohoda o pracovní činnosti a OSVČ

• (neregistrovaný)

11. 1. 2012 19:34

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak ovlivní v příštím roce moje daňové přiznání práce na dohodu o pracovní činnosti. Respektive pracuji na DoPČ (cca 72 000 ročně) (kde platím daně, sociální a zdravotní) a nyní začínám pracovat i živnostenský list, kde si platím zálohy. Zajímalo by mě jestli budu muset za prácí odvedenou na DoPČ v daňovém přiznání znova platit daně (výplaty, které jsem vydělal na DoPČ se mi započtou příjmů), popřípadě sociální a zdravotní. Je také velmi pravděpodobné, že jsem to pochopil celé špatně a příjmy z DoPČ se do daňového přiznání zapisovat nemusí (což si nemyslím).

Předem děkuji za jakoukoliv radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2012 12:47

bez přezdívky

Dobrý den,

po skončení roku si od zaměstnavatele, s nímž jste uzavřel dohodu, vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech, zálohách a sraženém pojistném.
      Údaje z tohoto potvrzení vyplníte do daňového přiznání, dále do daňového přiznání vyplníte údaje o příjmech a výdajích z podnikání.
      Vzniknou Vám tak dva dílčí daňové základy (ze závislé činnosti a z podnikání), ty sečtete a dostanete tak celkový daňový základ.

Daňový základ dále upravíte například o odpočty úroků z hypotéky, dary na charitu a atp. (§ 15 ZDPř)

Základ daně po úpravách podléhá (zatím) 15 % dani z příjmů fyzických osob. Výslednou daň snížíte o základní slevu na poplatníka (pro rok 2012 je stanovena na 24 840 Kč), eventuelně o odpočet na manželku, děti, atd. (viz § 35ba a § 35c zákona o daních z příjmů).

Po těchto úpravách se opět podíváte do potvrzení od zaměstnavatele, a odečtete zálohy na daň z příjmů, které Vám srážel v průběhu roku. Dále se odečítají zálohy, které jsou placeny z titulu provozování podnikatelské činnosti (ale vy je v prvním roce podnikání neplatíte, Vámi zmiňované "zálohy" zřejmě souvisí s pojistným).

Potvrzení od zaměstnavatele bude povinnou přílohou daňového přiznání.

S přátelským pozdravem a přáním úspěšné podnikatelské činnosti

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).