Re: Dvě úvěrové smlouvy - prosím zkušené
za zkušenou se nepovažuji, k vašemu dotazu - důležité je, kdo je účastníkem úvěrů. Pokud je účastníkem smlouvy více klientů (nikoliv ručitel), mohou uplatnit - buď jeden vše nebo všichni poměrnou částí, mohou se rozhodnout. Pokud se rozhodne, že uplatní z-ec z jedné smlouvy sám vše a je účastníků je víc, požaduji od těch co neuplatňují, resp. od jejich z-tele potvrzení, že oni u z-tele neuplatnili a na daňové prohlášení váš z-ec na 3. stránku dolu vypíše a označí - že nikdo neuplatnil úroky. Pokud u druhé smlouvy je účastníkem pouze on, uplatní jen on a taktéž vyplní na daň.prohl. na str. 3, že uplatňuje jen on. Takto to můžete kombinovat, jen je třeba ošetřit, že ti druzí neuplatnili - to jen v případě, že jsou účastníky smlouvy. Snad jsem to napsala srozumitelně ...?
No trosku jsem se ztratila. U nas jsou manzele oba ucastnici uverove smlouvy i vlastnici bytu. Maji hypoteku a uver ze stav. sporeni. na kazdou smlouvu jim dojde potvrzeni samostatne na uroky. MIn. rok zamestnanec uplatnoval cele uroky z jedne smlouvy a podepsal mi prohlaseni, ze neuplatnuje jeho manzelka kdyz je ucastnik. Ale ted chce uplatnit uroky opet cele z te hypoteky, manzelka by mi podpsala prohlaseni, ze neuplatnuje ona. Ale ted nevim co s tou druhou smlouvou ? Můzu ji rozdělit na polovinu a pulku si uplatnit zaměstnanec a tu druhou pulku z druheho uveru jeho zena ? Jde mi o to jak pohlizet na to polovicni rozdeleni. Zda můžu řešit každou smlouvu samostatně nebo musím řešit součet všech úroků na manžele a ty udělat na polovinu ?
louvy. Snad jsem to
>>napsala srozumitelně ...?
>No trosku jsem se ztratila. U nas jsou manzele oba
>ucastnici uverove smlouvy i vlastnici bytu. Maji
>hypoteku a uver ze stav. sporeni. na kazdou smlouvu jim dojde
>potvrzeni samostatne na uroky. MIn. rok zamestnanec
>uplatnoval cele uroky z jedne smlouvy a podepsal mi
>prohlaseni, ze neuplatnuje jeho manzelka kdyz je ucastnik.
>Ale ted chce uplatnit uroky opet cele z te hypoteky,
>manzelka by mi podpsala prohlaseni, ze neuplatnuje ona.
>Ale ted nevim co s tou druhou smlouvou ? Můzu ji
>rozdělit na polovinu a pulku si uplatnit zaměstnanec a tu
>druhou pulku z druheho uveru jeho zena ? Jde mi o to
>jak pohlizet na to polovicni rozdeleni. Zda můžu řešit
>každou smlouvu samostatně nebo musím řešit součet
>všech úroků na manžele a ty udělat na polovinu ?
já v tom nevidím až tak velký problém .., pokud úvěr splňuje podmínky odpočtu, pak v souladu s 586/1992 § 15 odst. 4) V případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob, uplatní odpočet buď jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem.
Nikde není řečeno, že musíte smlouvy sčítat, posuzujete každou zvlášť, tzn. že z jedné smlouvy uplatní manžel celou a z druhé smlouvy uplatní polovinu s tím, že celková částka úroků z e v š e c h úvěrů nesmí přesáhnout 300.000, viz poslední věta tohoto odstavce:
Úhrnná částka úroků, o které se snižuje základ daně podle odstavce 3 ze všech úvěrů poplatníků v téže domácnosti, nesmí překročit 300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků.
super, dekuji moc presne toto jsem chtela vysvetlit jak to chapat, kdyz neni nikde rečeno... Ješte co si myslite, když mi bude zaměstnanec dávat potvrzení z toho druhého a budu z nej brat polovinu a manzelka bude mit druhou pulku. Mel by se nechat nejak oveřit ten originál potvrzení o úrocích, aby jsme my, zamestnavatele, meli kazdy zalozeny origiál ? Nebo stačí napsat, ze originál je uložený u toho a toho ?
dloe mých zkušeností stejně u barevné kopírky nepoznáte co je originál ..., důležité je myslím to, abyste měla vy potvrzení od z-tele manželky, že ona z prvního úvěru č. .... neuplatnila žádné úroky a měla to i správně vyplněné na str. 3 DP + správně vyplněné i číslo druhého úvěru a v řádcích pod tím - uplatňuje tato osoba: a vypsat co je potřeba
Přidávám citaci z pokynu D-6 k prokazování:
K § 38l odst. 1 písm. b)
Za nutné náležitosti potvrzení stavební spořitelny nebo banky, zahraniční banky
nebo pobočky zahraniční banky o částce úroků z úvěru ze stavebního spoření,
z hypotečního úvěru, popř. z úvěru poskytnutého stavební spořitelnou nebo bankou
v souvislosti s úvěrem ze stavebního spoření nebo s hypotečním úvěrem
se nepovažuje originál razítka stavební spořitelny či banky a podpisu, pokud se jedná
o písemnost, z které lze vyvodit, že byla vyhotovena stavební spořitelnou
nebo bankou pro určitého poplatníka.
Stačí :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2012 18:29
Dobry den,
prosim o pomoc. zaměstnanec by rad uplatnil uroky ze smlouvy v ročním zúčtování. vse odpovídá. Ale má dvě smlouvy a chtel by uplatnit uroky z jedné smlouvy celé a z druhé smlouvy pouze 50 procent a druou polovinu jeho zena. Lze to takto rozdělit nebo se musí udělat úhrn všech úroků manželů a teprve tuto částku rozdělit na polovinu ? Děkuji za radu zkušené.....