Smlouva - životní pojištění

• (neregistrovaný)

6. 2. 2012 18:39

Mám prosbu. Zam-ec mi dodal potvrzení o zaplaceném pojistném na ŽP. Ze zadní strany se píše, cituji: Přitom se nepožaduje předložit spolu s tímto potvrzením smlouvu soukromého životního pojištění. Je to pravda? Jak poznám, že má na úlevu nárok, když nevidím, jestli mu smlouva končí dříve jak v 60ti? Díky za radu! ANka2

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2012 18:43

beta (neregistrovaný)

Re: Smlouva - životní pojištění
      na to nedejte ..., pokud z-ec poprvé uplatní u z-tele nárok na odečet na ŽP či penz.připojištění, je povinen předložit originál smlouvu, ze které je zřejmé, že nárok na odečet má - tuto smlouvu si ofotím (se souhlasem z-ce, popravdě řečeno už se jich ani neptám a fotím automaticky a oni s tím stejně souhlasí - kde bych smlouvu pak naháněla v případě ukončení prac.poměru a případné kontrole FÚ, která by smlouvu mohla požadovat ...) a založím k daním a je tam trvale a každý rok pak už z-ci nosí jen potvrzení o zaplaceném pojistném (připojištění), to vše za předpokladu, že nedošlo ke změně.

• 6. 2. 2012 18:51

Anka2 (neregistrovaný)

Doposud jsem to tak dělala také.. ale jedna nejmenovaná "chytrá" pojišťovna přidala na zadní stranu tuto větičku a náš "přechytralý" zam-ec se toho chytil !! Nevím, jakým paragrafem mu mám pohrozit.. Leda mu říct, ať si to jde vyřídit sám na FU. Že já mu to neudělám, jinak nevím.. Děkuji Vám za radu!

• 6. 2. 2012 18:57

RenataH (neregistrovaný)

Přesně tak, pokud vám nechce dát k ofocení smlouvu, pošlete ho, ať si podá DP na finančáku (jo, tam ji budou chtít taky).

• 6. 2. 2012 19:00

beta (neregistrovaný)

uděláte to zcela jednoduše, najeďte do zákona o dani z příjmu 586/1992 Sb. a prokazování konkrétně odpočtu na ŽP najdete v § 38l odst. 1 písm. i) , kde je povinně stanoveno - prokáže smlouvou a každoročně potvrzením.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).