Re: Inventarizace - vznik pohledávky
To asi nemáte příliš zkušeností. Pohledávka je zcela správně roku 2011.Splnění dodávky, je zcela jiné datum, než vytištění faktury, málokdy tyto data sedí.
Český účetní standard pro podnikatele č. 017
Zúčtovací vztahy
3.1.1. Účtují se zde zejména pohledávky za odběrateli. Pohledávka za odběratelem se vyúčtuje při splnění dodávky vůči odběrateli ve smyslu příslušných ustanovení smlouvy v oblasti obchodních závazkových vztahů. Dále se zde účtují poskytnuté zálohy dodavatelům před splněním smlouvy ze strany dodavatele, ostatní pohledávky z obchodních vztahů, například reklamace vůči dodavatelům, nárok na záruční paušál při převzetí závazků za záruční opravy.
Smyslem mého příspěvku nebylo pokud možno hodnocení mých zkušeností. :-) Nijak jsem tu své zkušenosti neprezentoval, snad jen dodám, že pracuji jako hlavní účetní velkého výrobního podniku, řadu let a bez problémů.
Vaše poukazování na ČÚS nijak nesouvisí s mým dotazem. Dotaz jsem položil proto, že jsem se s něčím podobným nesetkal a žádný jiný dodavatel ve své inventarizaci takto nepostupoval, ač také mohl.
Software v naší společnosti je velmi zastaralý a neumí řadu dalších věcí. Bohužel není v mých možnostech toto změnit a asi málokterý, byť hlavní účetní může po nástupu do firmy rozhodnout sám o výměně ekonomického softwaru.
Ale mě šlo spíš o to, zda je považován za den vzniku pohledávky den vystavení dokladu, nebo DUZP, nic víc. Když se podívám na konfirmace ostatních našich dodavatelů, i další nám vystavili faktury v lednu 2012 se zdanitelným plněním 2011, ale nikdo z nich tyto faktury do inventarizace pohledávek k 31.12.2011 nezahrnul.
Pouze jeden. Takže resumé, buďto to většina dělá špatně, nebo to ten jeden dělá špatně, nebo to třeba nemá řešení, nevím. :-) Proto mne zajímaly názory ostatních.
Podle mne je den vystavení dokladu pouze informativní hodnota. Pohledávka (a tedy i závazek na druhé straně) vzniká DUZP a nezáleží na tom, jestli jsou v ten samý den vystaveny příslušné dokumenty.
Diskuse o této záležitosti probíhaly na tomto fóru v průběhu ledna, i když spíš v jeho první polovině. Pokud si vzpomínám, tak před rokem se takové diskuse nevedly (anebo si nepamatuji). Přitom se ovšem vůbec nic nezměnilo s vyjímkou termínu možného uplatnění nároku na odpočet DPH.
To je vcelku pochopitelné, v roce 2010 kdy se daňové doklady zpravidla účtovaly do období podle zdanitelného plnění se tento problém objevit nemohl.
Právě po změně v termínu nároku na odpočet DPH řada účetních eviduje daňový doklad do období podle data přijetí a účetně zařadí do správného období časovým rozlišením.
DUZP nemá v současné době pro příjemce daňového dokladu prakticky žádný význam, tím méně může (podle mého názoru, mohu se mýlit) znamenat (z pohledu inventarizace !) vznik pohledávky. No nic, asi to nevyřešíme. :D Děkuji.
>To je vcelku pochopitelné, v roce 2010 kdy se daňové
>doklady zpravidla účtovaly do období podle zdanitelného
>plnění se tento problém objevit nemohl.
>
>Právě po změně v termínu nároku na odpočet DPH řada
>účetních eviduje daňový doklad do období podle data
>přijetí a účetně zařadí do správného období časovým
>rozlišením.
Ano, z diskusí jsem pochopil, že to takto řada účetních dělá. Vyřeší problém po čistě účetní stránce, ale nedomýšlí důsledky.
V případě naší firmy účtujeme doklad přímo do správného období podle DUZP s tím, že je zároveň generován ještě jeden zápis podle data nároku na odpočet. Podle něj se sestavuje zároveň i daňové přiznání.
>DUZP nemá v současné době pro příjemce daňového
>dokladu prakticky žádný význam, tím méně může (podle mého
>názoru, mohu se mýlit) znamenat (z pohledu inventarizace
>!) vznik pohledávky. No nic, asi to nevyřešíme. :D
>Děkuji.
Pohledávka bud je nebo není. Proto (alespoň pro mne) DUZP svůj význam má, protože to je první indikace, do kterého období doklad patří.
Na druhou stranu je třeba si uvědomit, proč se vlastně inventarizace dělá. Jde především o to, aby naše závazky souhlasily s pohledávkami dodavatele a my i auditor jsem získali přiměřenou jistotu, že v rozvaze nejsou nesmysly. Pokud jsme schopni toto odsouhlasení udělat, ikdyž jsou závazky na více účtech, pak je vše v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2012 11:54
Zdravím všechny. Dodavatel v zaslané inventarizaci pohledávek k 31.12.2011 uvedl svoji pohledávku za námi, fakturu vystavenou 5.1.2012 (splatnou 19.1.2012). Vychází přitom patrně z DUZP, které je 31.12.2011.
Podle mne tato faktura do odsouhlasení nepatří a je pohledávkou roku 2012. Za den vzniku pohledávky považuji datum vystavení a nikoliv DUZP. Uvažuji správně ?
Ostatně ji máme i zaúčtovanou (a zaevidovanou) v roce 2012 a nákladově účtovanou do loňska dohadnou položkou, i z důvodu uplatnění nároku na odpočet DPH (náš software to lépe ošetřit neumí). Evidujeme ji jako závazek roku 2012.
Děkuji za odpovědi.