Re: jsem povinna býv.zam. ROČNÍ ZÚČT.DAN
Zaměstnanec má právo požádat o provedení RZD posledního zaměstnavatele u kterého pracoval v daném roce. Těžko to ale provedete korespodenčně, protože tak musí učinit vyplněním 3.a 4. strany a také podpisem na 4.straně Prohlášení poplatníka. Taky musí dodat originály všech potřebných dokladů, u hypotéky také předložit minimálně k nahlédnutí hypoteční smlouvu, výpis z katastru nemovitostí atd. Nevím ale, zda se mu tohle všechno vyplatí, pokud u vás pracoval jenom jeden měsíc. Záleží, kolik odvedl na zálohách u případného předchozího zaměstnavatele. Každopádně byste ho měla upozornit, že vratka daně je max do výše sražených záloh (pokud teda neuplatňuje dítě a měl by nárok na daňový bonus).
Povinna jste, když vás požádá, protože jste byli jeho poslední. Obvykle se žádá tak, že se podepíše v prohlášení příslušná kolonka. Možná kdyby vám to poslal doporučeně, se všemi doklady, tak by se to taky počítalo. Ale musel by to stihnout do 15.2. Na nějaké telefonování bych se mu víte co. Samozřejmě si může sám podat DP a o žádné peníze nepřijde.
Jak dlouho děláte mzdovou? To, že jste povinna udělat RZ, snad víte. Je pravda, že někteří zaměstnanci (byť bývalí) nemají chování "na úrovni", ale rozčilovat se, že máte udělat něco, za co jste placená se mi zdá zbytečné. Musím říct za sebe, že já jsem naopak vždycky ráda, když můžu "zásluhou" své práce dopomoci některým k vrácení přeplatkům, na které mají nárok. Ale to už je možná o té radosti z práce....
tak to jste si asi nepřečetla, jakým způsobem ten bývalý zaměstnanec "požádal" o roční zúčtování daní . Můžu mít radost z práce, když pomůžu k penězům někomu, kdo se ke mně chová slušně, ale ne abych se přetrhla kvůli nějakému hulvátovi, který "nemá čas, a proto se ty účetní starej, abych dodal všechno "
>>>>býval.zaměstnanec ( pracoval pro nás 11/2011 tj.
>>>>jeden
>>>>měsíc ), mi volal jako účetní, že jsem ze zákona
>>>>povinna mu udělat roční zúčtovaní daně, protože
>>>>jiného
>>>>další zaměstnavatele už neměl, je na ÚP!!
>>>>Řekl mi to tónem do telefonu, že jsem nestihla ani
>>>>reagovat. Má hypotéku a potřebuje uplatnit úroky. Mám
>>>>mu
>>>>napsat e-mailem všechny podklady, co má poslat
>>>>poštou,
>>>>on přijet nemůže a pak následně mám v dubnu zaslat
>>>>peníze!
>>>>Jsem povinna nebo ne? Taky si může sám podat
>>>>daň.přiznání, nemám pravdu????
>tak to jste si asi nepřečetla, jakým způsobem ten
>bývalý zaměstnanec "požádal" o roční zúčtování daní . Můžu
>mít radost z práce, když pomůžu k penězům někomu, kdo
>se ke mně chová slušně, ale ne abych se přetrhla kvůli
>nějakému hulvátovi, který "nemá čas, a proto se ty
>účetní starej, abych dodal všechno "
Z hluboka dýchat, to chce klid.
Vážený pane,
na Váš telefonický dotaz ze dne 7.2.2011 ohledně ročního zúčtování daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti za rok 2011 Vám sděluji, že příslušné údaje ohledně dokladů, předkládaných k ročnímu zúčtování daně z příjmu fyzických osob, jsou uvedeny v zákonu o daních z příjmů v § 38l Způsob prokazování nároku na odečet nezdanitelné části základu daně, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků u plátce daně. V rámci prováděného ročního zúčtování musí být všechny uplatňované nezdanitelné části základu daně doloženy nejen originálním potvrzení a souvisejícími doklady, ale i zapsány v příslušné části prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků. Také veškerá potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2011 od předchozích zaměstnavatelů musí být doložena v originále a uvedena v příslušné části prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků.
S přáním hezkého dne
:-)
...souhlasím, někteří jsou strašně drzí. Třeba jeden byl na dohodu PP, přiletí, že chce potvrzení pro ÚP (nezaměstnaný) i pro dávky a že rychle rychle nemá čas, musí jít dělat načerno.U nás skončil a já rychle abych vystavovala všechny papíry ty jeho plus naše. Jako kde jsme... kdyby aspoň zavolal, ale přiletí ... pak tak akorát udělat chybu nebo na něco zapomenout...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2012 18:01
býval.zaměstnanec ( pracoval pro nás 11/2011 tj. jeden měsíc ), mi volal jako účetní, že jsem ze zákona povinna mu udělat roční zúčtovaní daně, protože jiného další zaměstnavatele už neměl, je na ÚP!!
Řekl mi to tónem do telefonu, že jsem nestihla ani reagovat. Má hypotéku a potřebuje uplatnit úroky. Mám mu napsat e-mailem všechny podklady, co má poslat poštou, on přijet nemůže a pak následně mám v dubnu zaslat peníze!
Jsem povinna nebo ne? Taky si může sám podat daň.přiznání, nemám pravdu????