Prohlášení o dani

• (neregistrovaný)

7. 2. 2012 21:52

Dobrý den,
    chtěla bych vás požádat o radu.
    Pracuji na dohodu o provedeni prace behem ledna 2012 v lyzarske skole - majitel je zivnostnikem.
    Penize dostavam vyplacene kazdy tyden na vydajovem pokladnim dokladu a zamestnavatel mi strhava dan 15%.
    Chtela bych si podepsat prohlaseni o dani, aby mi mohla byt uplatnena sleva na poplatnika 2070 Kč. Bylo mi receno, ze dan mi stejne musi strhnout a ja si muzu podat danove priznani a potom mi strzena dan bude vracena.

Je to tak spravne?

Podle mych informaci, kdyz si podepisu prohlaseni o dani, tak by mi mela byt sleva uplatnena hned a zadnou dan by mi strhavat nemuseli. A DaP timpadem vubec podavat nemusim. Takhle to fungovalo na ostatnich brigadach...

Dekuji za odpoved
    Michaela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2012 22:19

Jano (neregistrovaný)

Re: Prohlášení o dani
      Dobrý večer, je to ta správně. Prohlášení poplatníka daně můžete u něj podepsat - pokud je to zaměstnavatel. Pak by Vám uplatňoval slevu 2070 Kč měsíčně. Pokud máte příjem do 5000 Kč a nemáte podepsané prohlášení, pak Vám sráží srážkovou daň a tu už Vám nikdo nevrátí. Pokud je to nad 5000 Kč, pak je to zálohová daň a tu si pak můžete zohlednit v DP. Každopádně radím podepsat (můžete ale jen u jednoho zam-tele).

• 7. 2. 2012 22:23

Leela (neregistrovaný)

Dekuji za odpoved. Problem je ten, ze zamestnavatel (jedna se o zivnostnika, neni to problem?) mi tu slevu uplatnovat nechce a tvrdi, ze dan odvest musi a ja si ji muzu nechat vratit az s podanim danoveho priznani, i kdyz budu mit podepsane prohlaseni.

• 7. 2. 2012 22:34

Zdenka01 (neregistrovaný)

Nevadí, že je to živnostník. I živnostník může být zaměstnavatel.
      Takže platí to, co je psáno již výše. Určitě trvejte na tom, podepsat Prohlášení poplatníka - pokud nemáte podepsáno jinde.

• 7. 2. 2012 22:57

Leela (neregistrovaný)

Dekuji mockrat. Jeste by me zajimalo, jestli je mozne podepsat prohlaseni zpetne. Jedna se o lonsky rok u stejneho zamestnavatele jako letos, ale jina dohoda prace.

• 7. 2. 2012 23:06

Zdenka01 (neregistrovaný)

Záleží, jakou Vám strhával daň. Jestli srážkovou, tak ta je nevratná, jestli zálohovou, požádáte o roční zúčtování daně do 15.2., nebo Vám vystaví Potvrzení o zdanitelných příjmech a Vy si sama podáte Daňové přiznání za rok 2011.

• 8. 2. 2012 0:03

. (neregistrovaný)

Pokud jste měla jen příjmy od toho jednoho živnostníka, tak je ještě jedna možnost, jak si nechat strženou daň vrátit. I když byla srážková.

• 8. 2. 2012 9:56

. (neregistrovaný)

Jsou případy, kdy může zaměstnanec podepsat prohlášení poplatníka daně dodatečně. A pak srážková daň "přehodí" na daň zálohovou.

ZDP § 38k Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků , slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění

(7) Neprokáže-li poplatník skutečnosti rozhodné pro poskytnutí měsíční slevy na dani podle § 35ba nebo na měsíční daňové zvýhodnění podle § 35d anebo nepodepíše-li prohlášení podle odstavce 4 ve stanovené lhůtě, přihlédne k nim plátce počínaje měsícem následujícím po měsíci, v němž tyto rozhodné skutečnosti poplatník prokáže a současně podepíše prohlášení podle odstavce 4. Dodatečně přihlédne plátce k uvedeným skutečnostem při ročním zúčtování záloh, a to i v případě, byla-li daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků vybrána srážkou podle zvláštní sazby daně, prokáže-li poplatník rozhodné skutečnosti pro poskytnutí slevy na dani podle § 35ba nebo na daňové zvýhodnění nejpozději do 15. února roku následujícího po uplynutí zdaňovacího období a podepíše-li současně v této lhůtě prohlášení k dani podle odstavců 4 a 5.

§ 38d Daň vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně

(4) Daňová povinnost poplatníka, pokud jde o příjmy nebo zálohy na ně, z nichž je srážena daň, se považuje za splněnou řádným a včasným provedením srážky daně, kromě příjmů uvedených
      a) v § 36 odst. 2, podepíše-li poplatník za období, za které byla ve zdaňovacím období z těchto příjmů daň sražena, dodatečně prohlášení k dani (§ 38k odst. 7),

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).