Re: Dividendy FO, zdanění a SP+ZP
Dividendy pokud jste to specifikovala správně, jsou podílem na zisku pro akcionáře u AS /vlastníte akcie?/ či podílem na hospodaření u sro apod. Při výplatě se tato částka již daní 15% srážkovou daní což sráží a odvádí finančáku ten kdo částku vyplácí. Vy již máte čistý příjem, který již nikam neuvádíte a žádné daňové přiznání si kvůli tomu nevystavujete.
Děkuji. Aha oni mi řekli, že z toho musím odvést daň, tak jsem to asi špatně pochopila. Já jsem u nich i zaměstnaná ( druhé zaměstnání) a je to s.r.o., jsem jednatelkou, ale nic než podpisi nedělá.Firma byla v zisku a mně vyplatí nějákou část z toho zisku po tom co podali přiznání, tak jsem snad správně pochopila, že se jedná o dividendy protože to firma zdanila já dostávám nějákou část ze zisku. Tak tím to je pro mne vyřešené a SP a ZP to tedy neovlivňuje ? Bojím se aby mi něco nevyčíslila sociálka.
Buďte v klidu, tyto příjmy nepodléhají SP a ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2012 6:53
Dobrý den
dostala jsem na začátku roku 2010 dividendy a nyní je asi musím zdanit. Jsem zaměstnanec, ale zaměstnavatel mi prý daně neudělá a musím si to udělat sama. Chápu kam mám napsat příjem, zálohy na daň... podle potvrzení o příjmu, ale kam do přiznání FO napsat ty dividendy ? Není to závratná částka, ale netuším kam to uvést. Musím podávat i ty přehledy pro SP a ZP a vzniknou mi díky dividendů nedoplatky na sociálce a VZP? Z dividend se také platí pojištění ? Děkuji moc za pomoc