Úroky z úvěru - bytové potřeby rodičů

• (neregistrovaný)

8. 2. 2012 14:08

Prosím zkušenější o radu, lze uplatnit úroky zaměstnankyni, účel dle smlouvy: 1. splacení úvěru použitého na fin.bytových potřeb týkajících se rodinného domu 2. údržba,změna bytu a RD
    Fakticky se hradila rekonstrukce družstevního bytu trvale užívaného zaměstnankyní a údržba rod.domu jejich rodičů. Dle mého názoru jde o par.15e a par.15h - obojí lze uznat, protože v bytě skutečně bydlela a v druhém případě v domě bydleli její rodiče. Chápu správně? Děkuji moc, Erika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2012 14:33

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: úroky z úvěru - bytové potřeby rodič
      Ano, je-li uvedena jako vlastník v KN a účastník smlouvy.

• 8. 2. 2012 14:50

erika33 (neregistrovaný)

Paní Jiřinko moc děkuji - to je právě to co mě mate, vlastníkem domu není - ale to musí být u 3a) až c) u 3e) bytu stačí užívat k trvalému bydlení a to bylo. U 3h) taky není uvedeno, že musí být vlastníkem - opět odkazuje na písmena a-g a tím opět docházím až k 3e) což stačí trvalé bydlení - tentokrát rodičů. Vím, že je to trošku popletené, ale čtu pořád dokola a vychází mi to, že vlastníkem být nemusí. Co Vy na to?

• 8. 2. 2012 15:13

Mě toto také vždycky rozhází, nejste sama :-).
      Ale něco Vám opíšu z Pelecha, je to zase z jiného pohledu :
      "Výpis z listu vlastnictví - předkládá se .....nepředkládá se v případech,kde podmínkou odpočtu není vlastnictví bytové potřeby, t.j. při údržbě nebo změně stavby v případě bytu pronajatého nebo bytu v užívání, ani při složení čl.vkladu... ".

• 8. 2. 2012 15:21

erika33 (neregistrovaný)

Hm...tak co radíte - mám zavolat na Fú a poptat se, nebo můžeme tvrdit (třeba formou čestného prohlášení), že peníze byly použity jen na ten jeden účel - údržba - změna bytu, tam by se tedy list vlastnictví nepožadoval? Nebo mám RZD odmítnout a ať si udělá sama? Ale stejně študuju to pořád dokola a neumím to v tom paragrafu najít, že by to bylo jinak. :o)

• 8. 2. 2012 15:42

Mohu.li V8m tedy radit, já bych určitě nevolala na FÚ.
      Protože jsou v té úvěrové smlouvě dva účely,z toho jeden ( na ty úpravy družstevního bytu) se dá bezopochyby uplatnit, ale druhý na údržbu domu rodičů podle mého nilkoli, poslala bych zaměstnance, ať si podá sám DP.
      Nenechte se mýlit tím, že to je bydlení rodičů. Údržbu domu,který užívají k bydlení rodiče¨, by si mohl započítat pokud by byl zaměstnanec vlastníkem.

• 8. 2. 2012 15:56

erika33 (neregistrovaný)

Tak děkuji, asi v tom opravdu neumím číst, v jedné větě je tolik informací, že se v tom ztrácím. Pošlu ji tedy na Fú, ať si podá sama. Musí tedy vlastnit a k tomu ještě trvale obývat - buď on, nebo rodiče,děti atd. Ne jen jedno z toho. Děkuju

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).