Dodatečné přiznání DP

• (neregistrovaný)

9. 2. 2012 7:26

dobrý den, zaměstnanec v dlouhodobém pracovní poměru poprvé za r. 2011 doložil za svoji manželku potvrzení z prac. úřadu, a tím, že neměla jiné přijmy. Tzn., že za ni uplatní slevu na dani. Zjistil, že toto může uplatnit i za předchozí roky. Je mu zaměstnavatel povinen provést toto dodatečné DP a za které roky zpětně, nebo si toto dod. DP musí podat sám. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2012 7:31

jasná (neregistrovaný)

Re: dodatečné přiznání DP
      Vystavíte zaměstnanci potvrzení o zdanitelných příjmech za r. 2011 a 2010 (pokud tyto roky mohl uplatnit slevu na manželku) a podá si na FÚ daňové přiznání. Nebude to dadatečné, ale řáné (pokud jste mu v těchto letech dělali RZD, napodával daňové přiznání).

• 9. 2. 2012 7:48

jasná (neregistrovaný)

Překlepla jsem se. Chtěla jsem napsat, že vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech za r. 2009 a 2010. Za rok 2011 si může uplatnit slevu na manželku v RZD, které mu provede zaměstnavatel.

• 9. 2. 2012 7:54

Jana Z (neregistrovaný)

paní Jasná, nemá nárok i na odpočet i za rok 2008, tedy za předpokladu, že byla splněna podmínka o výši příjmu?

• 9. 2. 2012 8:43

jasná (neregistrovaný)

>paní Jasná, nemá nárok i na odpočet i za rok 2008,
      >tedy za předpokladu, že byla splněna podmínka o výši
      >příjmu?

Včera na toto téma byl dotaz a pan Vladík odpovídal takto :
      >Dobrý den, prosím, mohu ještě podat přiznání za rok
      >2008 - neuplatnil jsem si manželku......někdo říká, že
      >ano, někdo, že podle nového zákona už ne - nevyznám se
      >v tom, prosím i o nějaký odkaz
      Daňový řád § 148- lhůta je 3 roky a počítá se od podání daňového přiznání, takže byste mohl do března 2012 podat, ale přechodná ustanovení to trochu komplikují, protože názor na běh lhůty podle původního §47 ZSDP se měnil v důsledku nálezu I.ÚS 1611/07- známé jako teorie 3+0 nebo 3+1. Podle první by vaše lhůta už uplynula 31.12.2011 a DŘ by se na ni nevztahoval, podle druhé ano.

• 9. 2. 2012 11:32

Jana Z. (neregistrovaný)

děkuji za informaci, ptala jsem proto, že mám zaměstnankyni, která si neuplatňovala daňové zvýhodnění na studující dceru a taky jsem si právě nebyla jistá tím rokem 2008, tak jsem si zavolala na FÚ a bylo mi řečeno, že do 31.3.2012 si může uplatnit rok 2008, sice první mi řekli, že jen do 31.12.2011, ale poté se opravili na 31.3.2012

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).