Re: Inventarizace účtu 343 v Money
My osobně to tak nastavené vlastně máme, datum účetního případu u nás vždy bylo datum přijetí dokladu a od loňska je to zárověň i datum uplatnění DPH. Akorát k 31.12 11 mám na účtu zústatky které představují doklady, které nákladově spadaly do r.2011, ale dph uplatněno v lednu. Složitější to asi mají účetní, které musejí dělat měsíční závěrky a časově rozlišují náklady z pohledu měsíce
No a u vydaných dokladů to taky nelze vždy zajistit aby ty dva datumy byly stejné. To byste musely vystavit doklad vždy v den uskutečnění zd.plněni
Kvůli inventarizaci účtu 343 je asi dobré zadávat
>datum uplatnění DPH a datum úč. případu nebo plnění DPH
>stejný. Mám pravdu? Prosím, kdo pracuje v tomto programu
>a má skušenosti o názor. Předem děkuji.
Já účtuji takto:
Přijaté faktury:
datum účetního případu = datum plnění DPH
Do "datum uplat.DPH" dáváme DATUM, kdy jsme daňový doklad obdrželi fyzicky - datum, kdy můžeme nárokovat odpočet dph.
u vydaných faktur:
Datum účetního případu = datum uskutečnění zd.plnění.
anuška
Já jsem to také tak dělal a nyní zjišťuji, že mám problém s inventerizaci účtu 343. Tam se totiž musí uvést buď datum úč. případu nabo plnění DPH. A tyto 2 datumy se mi liší od dodání dokladu, tj data uplatnění DPH. Teď nevím co s tím, zda opravit nebo nechat tak. Děkuji za info
mám na DPH, které mohu uplatnit až v dalším zdaňovacím období zvláštní analytiku - čili k 31.12. mám např. na 343 100 "dPH k upl.v dalším zdaňovacím období" to Dépéhá, které zahrnu až do přiznání v lednu 2012 - ty doklady, které "došly po 1.1.2012 ". Stavy tohoto účtu si pak převádím jednou částkou interním dokladem na účty DPH, které uplatňuji v běžném období - aby mi souhlasila 343 xxx, kterou dávám do přiznání (např. s datem 2.2.2012).
>>>>Kvůli inventarizaci účtu 343 je asi dobré zadávat
>>>>>datum uplatnění DPH a datum úč. případu nebo plnění
>>>>>DPH
>>>>>stejný. Mám pravdu? Prosím, kdo pracuje v tomto
>>>>>programu
>>>>>a má skušenosti o názor. Předem děkuji.
>>>
>>>Já účtuji takto:
>>>Přijaté faktury:
>>>datum účetního případu = datum plnění DPH
>>>Do "datum uplat.DPH" dáváme DATUM, kdy jsme daňový
>>>doklad obdrželi fyzicky - datum, kdy můžeme nárokovat
>>>odpočet dph.
>>>u vydaných faktur:
>>>Datum účetního případu = datum uskutečnění zd.plnění.
>>>
>>>anuška
>>
>>Já jsem to také tak dělal a nyní zjišťuji, že mám
>>problém s inventerizaci účtu 343. Tam se totiž musí
>>uvést
>>buď datum úč. případu nabo plnění DPH. A tyto 2
>>datumy
>>se mi liší od dodání dokladu, tj data uplatnění DPH.
>>Teď nevím co s tím, zda opravit nebo nechat tak.
>>Děkuji
>>za info
>
>mám na DPH, které mohu uplatnit až v dalším zdaňovacím
>období zvláštní analytiku - čili k 31.12. mám např. na
>343 100 "dPH k upl.v dalším zdaňovacím období" to
>Dépéhá, které zahrnu až do přiznání v lednu 2012 - ty
>doklady, které "došly po 1.1.2012 ". Stavy tohoto účtu si
>pak převádím jednou částkou interním dokladem na účty
>DPH, které uplatňuji v běžném období - aby mi
>souhlasila 343 xxx, kterou dávám do přiznání (např. s datem
>2.2.2012). - chybička - s datem 2.1.2012 ***
Já účtuji jako Anuška - datum uplatnění je datum, kdy fyzicky obdržím doklad, a účetní případ a plnění DPH dávám datum DUZP na faktuře.
Nevím, od kdy přesně je novinka při tisku sestavy pohyby na účtech, kde se dá vybrat tisk pro účet 343 bud podle data účetního případu nebo data plnění DPH. Když zadáte podle data plnění DPH sedí položky tak jak mají a "nepletou" se tam položky, které budou v přiznání až ten další měsíc podle data přijetí dokladu.. Kontrola účtu je ted více přehledná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2012 7:34
Kvůli inventarizaci účtu 343 je asi dobré zadávat datum uplatnění DPH a datum úč. případu nebo plnění DPH stejný. Mám pravdu? Prosím, kdo pracuje v tomto programu a má skušenosti o názor. Předem děkuji.