Re: Schwarzsystem
Už tady byla tahle debata - najdete si to
vyjíždí 180 kontrolorů, pracovníci musí mít na pracovišti kopie prac. smluv atd. např. stav. firma nesmí mít živnostníky zedníky atd.
§ 136 zákon o zaměstnanosti
pokuta jak pro firmu tak pro žinostníka nejmenší 250 000,-
a nesmí dělat v prostorách odběratele .... atd
U nás v okolí již několik kontrol - cizinecká policie, úřad práce, inspektorát bezpečnosti práce (všichni jezdí spolu) - všechny na ŽL vyházeli....
Kontroly už vyděsily hafo stavebních firem, které odmítají dávat zakázky úplně normálním živnostníkům.... podnikatel OSVČ podniká svým jménem, na svou zodpovědnost, většinou na smlouvu o dílo, když ho udělá, tak ho vyfakturuje, používá vlastní materiál ,nářadí a pracovní pomůcky, oděvy apod. Pracuje si tak, jak si sám určí a tak dlouho, jak sám chce. Atd.... je toho hodně a je nutné si to vše pročíst a potom se zařídit podle situace. Jednoznačně vám tady stejně nikdo neporadí, na to víme od vás málo info, jak už psal pája.
Jen na okraj, kdyby stát raději snížil odvody za zaměstnance, které jsou jedny z nejvyšších v EU, tak by firmy rády zaměstnávali...
To máte svatou pravdu s těma daněma. Je to tu postavený na hlavu.
Chtěla jsem se zeptat spíš všeobecně.
Ale ještě mám jeden dotaz, může vykonávat činnost, když má nářadí půjčené - na záznam o půjčení a ne svoje? Nebo musí mít nakoupené, nebo vložené do firmy? Všechny ostatní podmínky jsme si našli na netu, to je jasné.
Takže když udělá pro firmu třeba 4 faktury za rok a mezi tím si bude dělat svojí práci, tak by to šlo obejít bez pokuty?
1.1.2012 zákon o zaměstnanosti - za nelegální se považuje výkon závislé práce fzzickou osobou mimo pracovněprávní vztah. tzn. že práce konaná na základě ŽL a nebo smlouvy podle OZ je nelegální práce - dle Petra Sulera min. práce a soc. věcí
takže záleží co děláte, ale např. stavební firma nesmí na ŽL mít zedníky, obkladače, stavební pomocníky, všichni musí být zaměstnanci a musí mít na pracoviiti kopie prac.smluv
opravdu si vyhledejte švarcsystem a uvidíte na 3 stránkách Vám to "vysvětlí" a napíší že vyjíždí 180 kontrolorů plně vybavených laptopem, tiskárnou,
skenerem, připojením k internetu a GPS.
No tak na tohle si platíme daně................
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2012 10:26
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zákazu schwarzsystemu, známý dělá pro jednu firmu a jeví známky zastřeného pracovního poměru. Poradíte mi, co udělat, aby to nebylo napadnutelné? Co všechno musí udělat a nebo jak to šikovně obejít?