Dobrý den,
osoby pobírající rodičovský příspěvek jsou osobami, za které platí stát zdravotní pojištění. Z pohledu zdravotní pojišťovny jste osobou, pro kterou není stanoven minimální vyměřovací základ, pokud pečujete o jedno dítě do 7 let nebo o minimálně 2 děti do 15 let. Do této kategorie se však musíte přihlásit. V takovém případě nejste povinna platit minimální zálohy na zdravotní pojistné.
Z pohledu sociálního pojištění je však situace jiná. Okamžikem, kdy přestanete pobírat rodičovský příspěvek, nejste OSVČ vedlejší.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2012 14:19
Dobrý den,
jako matka 3 dětí a OSVČ z předchozí zkušenosti vím, že pakliže jsem na rodičovské dovolené a je mi vyplácen rodičovský příspěvek, a tedy stát mi platí na důchodové a sociální pojištění, je moje činnost považovaná za činnost vedlejší. S posledním dítětem jsem si ale vybrala zrychlenou výplatu rodičovského příspěvku, tedy do dvou let věku dítěte, protože jsem (bohužel mylně) odhadla, že do dvou let začnu pracovat na zakázkách. Mému synovi budou dva roky v lednu, zakázky nemám, alespoň ne v rozsahu, ve kterém jsem je předpokládala. Před odchodem na MD jsem byla zaměstnaná a OSVČ na vedlejší činnost. Se zaměstnavatelem máme písemnou dohodu o tom, že pracovní pozici by mi měl nabídnout nejdříve ve 3 letech věku dítěte - tedy za rok. Jsem během následujícího roku oprávněna podnikat jako OSVČ na vedlejší činnost nebo musím podnikat na činnost hlavní, a tím pádem platit i relativně vysoké zálohy na sociální a zdravotní pojištění?
Děkuji za odpověď. BK