Zálohy vedlejší OSVČ, přechod z hlavní

• (neregistrovaný)

9. 2. 2012 13:52

Dobrý den, prosím o radu, letos vedlejší osvč, loni hlavní, na pojišťovny ohlášeno, zálohy neplatím vůbec. Je pravda, že jsem měla povinnost dle lońského přehledu z hlavní činnosti?
    Od letos jsem zaměstnaná, platba záloh by mě likvidovala, navíc po podání přehledů 2011 nebudu mít ani účast na SP.
    Nikde o tom žádná zmínka, paní na sociálce mi řekla, že jsem měla povinnost platit zálohy.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2012 16:09

LeaX (neregistrovaný)

Re: Zálohy vedlejší OSVČ, přechod z hlav
      Zálohy na ZP z důvodu zaměstnání (s aspoń min. mzdou) platit nemusíte, ovšem u SP se záloh nezbavíte (tedy pokud nejste vedlejší do stanoveného limitu). Pokud jste neplatila, bude to k datu podání Přehledu s penalizací.

• 9. 2. 2012 16:20

zuzana J (neregistrovaný)

Z přehledu 2010 na hlavní činnost jsem uvedla, že pro účely roku 2011 jsem osvč vedlejší a kolonku záloh jsem nevyplnila.
      Telefonicky jsem jim oznámila že jsem vedlejší od nového roku 2011. Zálohy z hlavní činnosti 2010 by mi vycházeli velké, ale to je už pasé, jsem zaměstnaná a vedlejší osvč bude minimální (téměř jako bych pozastavila) platba záloh by se mi celá vrátila jako přeplatek a je to hodně peněz .. . to mi budou opravdu penalizovat?
      Příště je teda lepší pozastavit ŽL a pracovat raději "načerno"? nevím co tím sledují, že musím platit zálohy i když se sitace dramaticky otočila a jsem zaměstnanec s minimální vedlejší osvč.
      Promiňte, ale nejde mi to "dohlavy" co je to za logiku :-)

• 9. 2. 2012 16:29

LeaX (neregistrovaný)

Logiku v zákonech nehledejte ...
      Je třeba co nejdříve podat Přehled na SP za rok 2011.

• 9. 2. 2012 17:44

Vladík (neregistrovaný)

Mohla jste také požádat o snížení záloh a doložit, že ty příjmy nemáte.

• 10. 2. 2012 14:46

zuzana J (neregistrovaný)

děkuji moc za rady, co nejrychleji podám přehledy a budu čekat na penále . .. doufám, že to nebude velká lichva, případně se budu snažit vykomunikovat prominutí (jestli teda vůbec lze :-) Každopádně děkuji a přeji pěkný víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).