Nárok na nemocenské dávky o víkendu

• (neregistrovaný)

9. 2. 2012 16:33

Dobrý den!

Zájímá mě jak je to s nárokem na nemocenskou, když začínám pracovat v pátek 7,5 h a v sobotu a v neděli 12 h. To jsou za tyden 4 pracovní dny. Letos v lednu jsem byl v pracovní neschopnosti od 2.1. pondělí do 6.1. pátek. Počítájí se mi z těchto 5-ti dnů 2 dny pracovní neschopnosti? nebo až od pátku, kdy jsem oficialně měl nastoupit do práce, jedná se tedy pouze o jeden den pracovní neschopnosti a to 6.1.? Přestože byla neschopenka vystavena už v pondělí? Kdybych byl nemocen v sobotu i v neděli tak bych měl nárok poze na jeden den placené neschopenký? Od 2.1 do 5.1. jsem měl podle pracovního rozpisu volné dny poněvadž pracuji v nepřetržitém provozu. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2012 17:56

Zdenka01 (neregistrovaný)

Re: Nárok na nemocenské dávky o víkendu
      Náhrada mzdy náleží zaměstnancům v pracovním poměru nebo zaměstnancům činným na základě dohody o pracovní činnosti, a to v době prvních 21 kalendářních dní trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény. V mezích uvedeného období však náhrada mzdy přísluší pouze za dny, které jsou pro zaměstnance pracovními dny (respektive za směny) a za svátky, za které zaměstnanci jinak přísluší náhrada mzdy (§ 115 odst. 3 ZP) nebo se mu plat nekrátí (§ 135 odst. 1 ZP), pokud jsou splněny níže uvedené podmínky; náhrada mzdy nebo platu nepřísluší za první 3 takovéto dny.

• 9. 2. 2012 18:03

atreus

Re: Nárok na nemocenské dávky o víkendu
      Ano, v daném případě nic nedostanete. Pokud byste měl neschopenku delší, první 3 prac. dny = 24 prac. hodin by vám uplynuly během neděle, takže za neděli byste dostal náhradu za 7,5 hodin.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).