Zrušení konkurzu -NPM - kdy odepsat?

• (neregistrovaný)

9. 2. 2012 17:39

Prosím o radu. Přišlo mi DS usnesení soudu o zrušení konkurzu, do něhož jsem přihlásila pohledávku ve výši 41.000,--. Pohledávka byla zcela uznána, ale já jsem nevytvořila v roce 2009 OP, protože s tím nemám vůbec zkušenosti. Dnes mi poradce řekl, ať si zjistím kdy usnesení o zrušení nabylo právní moci, že tu částku musíme odepsat v tom roce, kdy nabylo. Toto usnesení byla vydáno na přelomu roku a v rejstříku ještě není doložka nabytí právní moci vyznačena. Co mám teď dělat, mám volat na soud a zjišťovat kdy NPM? A je velký průšvih, že nemám vytvořenou tu OP? Omlouvám se, ale nikdy jsem se s tím v praxi nesetkala. Díky všem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 2. 2012 17:53

Vladík (neregistrovaný)

Re: Zrušení konkurzu -NPM - kdy odepsat?
      S pohledávkami je třeba pracovat, ale pokud jste ji měla přihlášenou a soud zamítl konkurz pro nedostatek majetku, můžete ji daňově odepsat dle §24/2/y ZDP, tak jak vám radí váš DP.

• 9. 2. 2012 18:46

pegy (neregistrovaný)

Vyčkejte musí se to objevit v rejstříku, my jsme měli zrušení konkursu březen 2011 a nabylo právní moci červenec 2011.
      u dalšího konkursu jsme měli září a nabylo právní moci prosinec.

a u některých to trvalo jenom 30 dni

• 9. 2. 2012 19:52

Vlaďka23 (neregistrovaný)

Jéjej, já myslela, že když se nikdo neodvolá, tak je zákonná lhůta 15dní. Tak počkám, až to zapíšou. Jenom doufám, že tam v červnu 2012 nezapíšou že NPM 20.12.2011. Ještě se vrátím, mám tedy počkat i s tím zaúčtováním do nákladů až budu mít jistotu že nabylo PM. Je to tak dobře?

• 9. 2. 2012 21:07

pegy (neregistrovaný)

Ano počkejte, můžete odepsat až když nabylo právní moci, já jsem si vždy k roční uzávěrce vyjela detail z OR příslušné firmy kterou jsme měli v konkursu a přiložila k uzávěrce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).