Dobrý den, činnost odpovědného zástupce je možné ukončit, když podnikatel sám splňuje podmínky pro provozování dané živnosti. Ať už je to délka praxe, nebo vzdělání. Pokud je podmínkou dosažené vzdělání, můžete si ho dodělat po dobu, kdy podnikáte s odpovědným zástupcem. Praxe se vám načítá v průběhu podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 1. 2012 21:42
Dobrý den, prosím o ujasnění kdy mohu jako živnostník ukončit činnost odpovědného zástupce.
Pokud OSVČ má jinou živnost než volnou-a nesplňuje požadované vzdělání či praxi, je nutno stanovit odpovědného zástupce, který tyto podmínky splňuje.
1) Není mi ovšem jasné, zda když si jako OSVČ "odpracuji" pod dohledem onoho odpovědného zástupce požadovanou praxi pro živnost, zda mohu činnost odpovědného zástupce ukončit (z důvodu dosažené praxe) nebo musím mít odpovědného zástupce do doby než ukončím či pozastavím podnikání.
2) Jak je to v případě, že mám odpovědného zástupce z důvodu nedostatečného vzdělání pro živnost-tam musím mít odpovědného
zástupce do kdy?
Nikde jsem se totiž přesně nedočetla, kdy je možno činnost odpovědného zástupce zrušit či ukončit a přesto dále pokračovat bez odpovědného zástupce v živnosti.
Děkuji za odpověď.
Renata