Jde o "švarcsystém"?

• (neregistrovaný)

13. 2. 2012 18:21

Jsem OSVČ, plátce DPH, bez zaměstnanců, obchodní činnost - prodej smíšeného zboží a doposud jsem si najímal na úklidové a údržbářské práce potřebné pro chod mé firmy, externí firmu - OSVČ-bez zaměstnanců, která má na tyto činnosti živn.oprávnění. /Fakturovala mě měsíčně částky dle rozsahu prací/
    Od tohoto roku 2012 došlo ke zpřísnění pohledu ohledně posuzování, zda nejde o zastřený pracovněprávní vztah tzv."švarc systém" a tak mám obavu,aby tak nebyla považována naše spolupráce .
    Dotaz zní, zda je možné, aby firma - OSVČ mi nadále poskytovala tyto úklidové služby jako doposud a navíc jsem měl s toto osobou /majitelem této firmy/ uzavřenu smlouvu "Dohoda o pracovní činnosti" dle 262/2006 jejíž obsahem by byla pracovní činnost "prodavač" v maximálním rozsahy 300 hodin za rok a s maximální odměnou 2499 Kč měsíčně.
    Jedná se mi o to, že by mě mohl tento pracovník zastoupit jako prodavač a to příležitostně, v případě mé nepřítomnosti.. dovolené, nemoci apod..
    Je právně možná kombinace těchto dvou smluv s jednou osobou, v prvním případě jako firma, ve druhém případě jako zaměstnanec na "Dohodu o pracovní činnosti" ?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2012 20:14

Ivina06 (neregistrovaný)

Re: Jde o "švarcsystém"?
      a uvidíte co vše se Vám objeví
      - tedy ...pokud práce bude vykazovat znaky závislé práce, ale bude konána na základě ŽL nebo jakékoliv smlouvy podle obč.zák. jedná se o nelegální práci .. dle sdělení min.práce a soc. věcí
      do kontrol nasazeno 180 plně vybavených úředníků ...
      no škoda slov - hlavně že tyto darmošlapy platíme ze svých daní ....
      jo a nejmenší pokuta 250 000,- po majitele firmy i pro toho člověka ...
      opravdu si to vyhledejte - a je další otázka - i když Vás nepotká kontrola tohohle, zda pak při kontrole na FU s tím nebudou problémy. Náš daňový poradce jede na školení do Prahy - ale až v 3/2012 pak budeme vědět víc....

• 14. 2. 2012 7:29

petras3 (neregistrovaný)

co se od r. 2012 považuje za nelegální práci
      na školení jsme byli na to upozornění, protože nám bylo řečeno, že živnostníci pořád jedou podle "starého" - vždyť se to tak dělalo....
      pokud je pokuta 250 000,- pro Vás zanedbatelná, tak prosím.......

• 14. 2. 2012 11:09

Kara (neregistrovaný)

Jak to, že k ničemu? My si máme před úředníky sednout na pr.el a nechat si dělat na hlavu? Náhodou sdělení od Kami mě jen utvrzuje v tom, že si to živnostníci ani firmy, které je najímají, nemusí nechat líbit a nemusí se třást strachy, že nějaký ouřada rozhodne, že jde o nelegální práci a napaří pokutu. Jen je potřeba to mít vše ošetřené tak, aby i ten ouřada musel uznat, že o žádnou nelegální práci nejde. A jak je to potřeba ošetřit, to Vám Kami napovídá.

• 14. 2. 2012 11:46

pája

souhlasím, odkaz jsem si přečetl, situaci v praxi kapku znám, něco jsem i dělal pro podnikatele, takže přesně,jak psáno, nemít v tom čurbes, uzavírat platné smlouvy, ze kterých bude jasné kdo a za jakých podmínek a co dělá pro další subjekt a umět si to obhájit. Je jasné, že když zedník OSVŠ přjde v 7,00 na stavbu, mistr mu přidělí práci, nářadí a materiál, že to nebude žádné podnikání, ale švarcák. POkud ale OSVČ smluvně zajistí jako subdodávku určtou konkretní část celé stavby, vše si zajistí sám na základě smlouvy a po dohodotovení předá a vyfakturuje zadavateli, tak si myslím, že není co řešit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).