Dobrý den, jsem asbolutně bezradná a nevím, jak zaúčtovat a jak vyřešit. Účtuji v programu Pohoda. Nikdy jsem se ale nedostala do situace, že bych zaměstnanci vyplácela téměř celý rok daňové bonusy. Je to o to horší, že zaměstnanci mají skoro minimální mzdu, tudíž po odpočtu na osobu neodvádějí žádnou daň až na jednoho. Dejme tomu, že zálohová daň mi vyjde platit 160,- Kč, ale daňový bonus je 1964,- Kč. Takže se mi bonus poníží o 160,- Kč a FU by mi měl vrátit 1804,- Kč. Rozumím tomu dobře? Ale jak zaúčtuji? V Pohodě mi to přijde divně předkontované, protože když teď ke konci roku 2011 kontroluji účet 311, kde by mi měla zůstat jen výše nevyplacených mezd za prosinec, tak mi tam chybí všechny tyhle daně, o které se mi ponižoval bonus. Nebo to také může být způsobeno vysokým přeplatkem z ročního zúčtování. Kdy jsem zaměstnanci vracela přes 11 tisíc, ale nemám to z čeho od FU umořovat? Fakt už jsem z toho zoufalá. Příjde mi, že ani roční zúčtování se mi nikam nezaúčtovalo. Takže teď nemůžu srovnat účty 311 a 342 (zálohovou daň). Nikdy se mi tahle situace nestala, vždy mi všechno souhlasilo. Kdyby byl ochoten někdo pomoci, pošlu přesná čísla. Předem děkuji.
Re: Daňový bonus - nevím jak účtovat
Dobrý den účtujete 342/331, posíláte na FÚ žádost o daňový bonus---viz měsíční mzdy... poté FÚ posílá peníze, účtujete 221/342. Isa
14. 2. 2012 21:44
Dobrý den,
jsem asbolutně bezradná a nevím, jak zaúčtovat a jak vyřešit. Účtuji v programu Pohoda. Nikdy jsem se ale nedostala do situace, že bych zaměstnanci vyplácela téměř celý rok daňové bonusy.
Je to o to horší, že zaměstnanci mají skoro minimální mzdu, tudíž po odpočtu na osobu neodvádějí žádnou daň až na jednoho. Dejme tomu, že zálohová daň mi vyjde platit 160,- Kč, ale daňový bonus je 1964,- Kč. Takže se mi bonus poníží o 160,- Kč a FU by mi měl vrátit 1804,- Kč. Rozumím tomu dobře? Ale jak zaúčtuji? V Pohodě mi to přijde divně předkontované, protože když teď ke konci roku 2011 kontroluji účet 311, kde by mi měla zůstat jen výše nevyplacených mezd za prosinec, tak mi tam chybí všechny tyhle daně, o které se mi ponižoval bonus. Nebo to také může být způsobeno vysokým přeplatkem z ročního zúčtování. Kdy jsem zaměstnanci vracela přes 11 tisíc, ale nemám to z čeho od FU umořovat? Fakt už jsem z toho zoufalá. Příjde mi, že ani roční zúčtování se mi nikam nezaúčtovalo. Takže teď nemůžu srovnat účty 311 a 342 (zálohovou daň). Nikdy se mi tahle situace nestala, vždy mi všechno souhlasilo. Kdyby byl ochoten někdo pomoci, pošlu přesná čísla. Předem děkuji.