Prodej firmy FO - prosím o radu

• (neregistrovaný)

15. 2. 2012 9:15

Dobrý den, podnikatel FO, neplátce DPH, vede daňovou evidenci, se rozhodl prodat svoji firmu, resp. část firmy (soukromý zemědělec). Sepsal to v položkách, kde kromě zásob, hotovosti, má i závazky, a to plusem, takže mu zvyšují příjem z prodeje. Dále tam uvádí kontakty, což v závorce nazval know-how, za 2 000 Kč.

Prosím o radu, jak postupovat, nikdy jsem toto nedělala. V zákoně o daních z příjmů je napsáno v §23, odst. 16, že zvýším základ daně o příjem z prodeje a zároveň jej zvýším o hodnotu závazků a o rozdíl mezi evidenční a tržní hodnotou zásob.

Měla bych k tomu několik dotazů, na které jsem bohužel na internetu nenašla odpovědi a chytré knihy dorazí z knihovny až za několik dní:
    1. Co s tím "know-how", které já v evidenci nehmotného majetku nemám, protože si ho ocenil až při tomto prodeji? Mám ho nějak zaevidovat?
    2. Závazky - mám postupovat tak, že skutečně zdaním ten jeho soupis i s kladnou hodnotou závazků a pak o tyto závazky ještě navíc zvýšit základ daně?
    3. Lze oproti tomuto prodeji uplatnit nějaké daňové výdaje?

Omlouvám se za rozsáhlost své neznalosti a budu vděčná za každou radu. Děkuji, Anna.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).