Re: Koupit auto od neplátce DPH? Nevýhod
Je úplně jedno, jestli auto koupíte od plátce nebo neplátce, pokud je rozhodující cena vozu (porovnávejte cenu bez DPH). Auto od neplátce vložíte normálně do majetku a samozřejměně si DPH ze souvisejících nákladů odečítáte. Až budete auto chtít zas prodat, tak prodej bude bez přiražené DPH
Tak to se domníváte ŠPATNĚ. Auto koupené od neplátce znamená, že DPH u tohoto auta již byla odvedena. Následný prodej pak je bez DPH - t.z. OSVOBOZENÝ
Přidávám odkaz na stránky Poradce:
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=106574
„Obdobně tomu bude i v případě, že v únoru 2009 plátce koupil vozidlo od neplátce nebo od plátce, pro něhož byl tento prodej plněním osvobozeným od DPH anebo od autobazaru (plátce DPH), který v souladu s § 90 zákona o DPH uplatnil u tohoto prodeje tzv. zvláštní režim obchodníka s použitým zbožím. V žádném z těchto případů si kupující (plátce) nemohl nárokovat odpočet DPH na vstupu, tudíž v souladu s § 62 odst. 2 zákona o DPH ve znění do 31. 3. 2009 bude jeho následný prodej i po 1. 4. 2009 plněním osvobozeným od daně bez nároku na odpočet daně.“
>>>>>Jsem plátce DPH. Určité auto od plátce DPH mi vyjde
>>>>>cca o 100 tisíc dráž, než stejné auto, mírně ojeté od
>>>>>neplátce DPH. Takže zvažuji,
>>>>>Pokud koupím auto od neplátce, má to nevýhody? Auto
>>>>>chci na 100% používat pro podnikání. Vložit do
>>>>>majetku.
>>>>>Nebo raději ne od neplátce ? Lze použít odpočty DPH
>>>>>na
>>>>>opravy, nákupy pneumatik atd?
>>>>>
>>>>>Děkuji
>>>>>Leoš..
>>>>
>>>>Je úplně jedno, jestli auto koupíte od plátce nebo
>>>>neplátce, pokud je rozhodující cena vozu
>>>>(porovnávejte
>>>>cenu bez DPH). Auto od neplátce vložíte normálně do
>>>>majetku a samozřejměně si DPH ze souvisejících
>>>>nákladů
>>>>odečítáte. Až budete auto chtít zas prodat, tak
>>>>prodej
>>>>bude bez přiražené DPH
>>>
>>>domnívám se, že až auto nakoupené od neplátce bude
>>>chtít prodat, odvede dph.
>>>při nákupu od plátce udělá odpočet a při prodeji
>>>odvod.
>>
>>Tak to se domníváte ŠPATNĚ. Auto koupené od neplátce
>>znamená, že DPH u tohoto auta již byla odvedena.
>>Následný prodej pak je bez DPH - t.z. OSVOBOZENÝ
>>Přidávám odkaz na stránky
>>Poradce:
>>
>>http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=106574
>Ale ono to teď je maličko jinak...
.......... a hlavně nevíme, jestli jde o osobní nebo nákladní auto. Předpokládám, že tazatel je fyzickou osobou. Zřejmě nic nezkazí, když před případným prodejem auto vyřadí z OM. Pokud neprovede na autě TZ, ze kterého by si uplatnil odpočet, tak může vyřadit bez dopadu na DPH. Z hlediska daně z příjmů bude zdaňovat podle § 10 ZDP.
1) Domnívám se, že na výstupu je od DPH osvobozen jen automobil zakoupený před 2009. Novější vozy jsou z hlediska DPH zboží jako každé jiné, imho zdanění podléhají, i když byly pořízeny od neplátce (nebo na ně byl uplatněn částečný odpočet). Pokud máte někdo odlišné informace, sem s tím, pls.
2) při vyřazení z OM do osobního užívání je základem DPH (pokud jí auto podléhá) cena obvyklá. Při prodeji nespojené osobě cena kupní.
Podle mne pořád platí, co se týká automobilu pořízeného od neplátce nebo ve zvláštním režimu dle §90 ZDPH že následný prodej je osvobozen od daně dle § 62 odst. 2 ZDPH, pokud se jedná o osobní auto a pokud bylo před prodejem zařazeno do dlouhodobého majetku
Koukala jsem do ZDPH a tam žádnou změnu nevidím.... má snad někdo novější info???
"Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet DPH (uplatnění si DPH na vstupu) u osobních automobilů se během posledních let několikrát změnily. Přitom DPH při koupi vozu není malá částka. Kdo si může uplatnit DPH u osobního automobilu? Může se uplatnit celá částka DPH? Musí být vedena evidence jízd? Co když automobil chci prodat?" a další odpovědi na zajímavé otázky jsem našel zde: http://www.yourfirm.cz/on-line-poradna/prakticke-rady/jak-na-odpocet-dph-u-osobnich-automobilu/jak-na-odpocet-dph-u-osobnich-automobilu/
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2012 19:55
Jsem plátce DPH. Určité auto od plátce DPH mi vyjde cca o 100 tisíc dráž, než stejné auto, mírně ojeté od neplátce DPH. Takže zvažuji,
Pokud koupím auto od neplátce, má to nevýhody? Auto chci na 100% používat pro podnikání. Vložit do majetku. Nebo raději ne od neplátce ? Lze použít odpočty DPH na opravy, nákupy pneumatik atd?
Děkuji
Leoš..