Re: DPP a povinnost podat DP
Pokud máte jenom příjmy od zaměstnavatele, kde máte podepsané prohlášení, žádné daňové přiznání podávat nemusíte. Daňová povinnost je splněna, vypočítanou daň vám pokryla sleva na poplatníka.
Děkuji, jste zlato.
A chápu to tak, že pokud budu mít příjmy na DPP od více zaměstnavatelů - ale po sobě,ne současně, budu mít u nich podepsané prohlášení, tak také nemusím podávat DP.
Ale pokud bych měl současně dva příjmy na DPP, u jednoho podepsané, u druhého nepodepsané prohlášení,
pak musím podávat ďaňové přiznání?
Díky za trpělivost.
Pokud by jste měl současně více zaměstnavatelů a u jednoho podepsané prohlášení musíte si podat DP sám pokud Vám byla stržena zálohová daň.
Daň Vám pak FÚ vrátí. Pokud byl výdělek u nepodepsaného prohlášení nižší než 5000,- Kč je sražena srážková daň a ta se už nevrací.
A ještě prosím, pokud by pro mne platila ta varianta "více změstnavatelů" musím si všechny oběhnout a požádat je o vystavení nějakého potvrzení? Vystavuje se i na dohodu o provedení práce? Nebo jako podklad pro daňové přiznání mám použít kopie smluv o DPP.
Děkuji.
záleží na tom, zda vám byla srážena zálohová nebo srážková daň. Srážková je konečná, tu už vám nikdo nevrátí, ani vám na ni nevystaví potvrzení. Ti zaměstnavtelé, u kterých jste měl mzdu (odměnu) daněnou zálohovou daní, vám na vaše požádání vystaví potvrzení o zdanitelných příjmech a podle těchto potvrzení si potom uděláte daŇové přiznání. Kopie smluv nestačí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2012 8:28
V minulém roce jsem pracoval na dohodu o provedení práce několikrát u jednoho zaměstnavatele, kde jsem také podepisoval prohlášení. Jiný příjem jsem neměl,studoval jsem. Nikdy mi nebyla sražena žádná daň, neboť jsem na ni výší odměny nedosáhl. Musím podávat daňové přiznání?
Děkuji Mároš