Daň ze mzdy

• (neregistrovaný)

16. 2. 2012 9:28

Prosím mzdovky o radu.

Mely jsme zaměstnance od 4 - do 9 měsíce svobodný bez děti.
    Zapomněla jsem v počítači zaškrknout zálohovou daň takže jsem za něj ani neodvedla ovšem ve mzdě dostal o to víc.Po odečitatelné položce na poplatnika vznikla daň doplatek 1280 Kč.
    V ročním zúčtovani bych to měla doplatit,ale problém je ten ,že on u nás již nepracuje a nic mi nevráti.Přišla jsem na to jak jsem mu
    na jeho žádost vystavovala potvrzení o příjmu.Šel na živnosťák a že si daň dorovná.
    Pokud ji v ročním zučtováni za firmu budu muset doplatit,
    mám nějakou možnost tuto částku 1280 získat zpět?

Moc prosím. Děkují

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2012 10:03

markov (neregistrovaný)

Re: Daň ze mzdy
      Pokud Vám on řádně podepsal Prohlášení, tak je bohužel chyba na Vaší straně. Co jste mu napsala do Potvrzení o zdanitelných příjmech? Že Porhlášení podepsal a daň nula?
      Daň nemohla být nula - pokud jste nezaškrtla zálohovou daň, pak jste mu stejně musela mzdu nějak zdanit - a určitě u Vás neměl míň jak 5.000 Kč, že by z toho byla srážková daň. Nad 5.000 Kč je zálohová daň i bez podepsaného Prohlášení (samozřejmě bez slev). Tak kam jste tu daň dala?

• 16. 2. 2012 10:05

markov (neregistrovaný)

Ještě jedna podstatná věc k tomu - nelze doplatit až v RZD - do RZD musí vstoupit řádně zdaněné příjmy, takže se musíte vrátit zpět a každý měsíc přepočítat a opravit. A RZD mu udělat nemůžete, když"šel na živnosťák a daň si dorovná sám".

• 16. 2. 2012 14:21

Olča (neregistrovaný)

On tu daň neměl sraženou vůbec.Od ledna do konec března byl na
      PU potom u nás zaměstnan a pak šel na živnosťak.
      On dostal příjem nezdaněný.Bohužel jsem na to přišla až jsem mu davala potvrzeni o výdělku.Ročni zučtovani jsem mu nedělala.
      Myslela jsem si když dělám vyuč. daně z příjmu ze zav. činnosti ,že to nějak napravím,ale asi o to bohužel příjdu.

• 17. 2. 2012 7:50

markov (neregistrovaný)

Ve vyúčtování daní se to nespraví. Proč jste mu Potvrzení vydala, když jste zjistila, že příjmy jsou špatně? Mohla jste využít zákonné lhůty 10 dnů, do které jste povinna Potvrzení vydat. Za těch 10 dnů jste mohla mzdy přepočítat, opravit a při jednání se zaměstnancem se mu pokusit to vysvětlit, nechat si podepsat např. "uznání dluhu" (pokud by podepsal), nebo ho rovnou skásnout v hotovosti.
      V minulosti platilo, že jste takový případ mohla postoupit Finančnímu úřadu, který to z pracovníka vymohl, ale ze zákona o daních z příjmů toto ustanovení vypadlo a nevím, jestli je něco takového možné podle daňového řádu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).