Re: PPM x neschopenka
No 23.1. má zatím neomluvenou absenci, protože nebyla v práci ani neměla neschopenku, takže zřejmě se dohodnete, že čerpala dovolenou nebo neplacené volno a u další neschopnosti budete zase platit náhradu mzdy.
Já nevím čemu nerozumíte - jedna neschopenka skončila 22.1., takže 23.1. měla být v práci nebo si dohodnout dovolenou (pokud má nějaký nárok) nebo požádat o neplacené volno. Protože nemá nárok na PPM tak lékař vystaví neschopenku až od 24.1. protože dříve ani nemůže. A vy budete opět platit náhradu mzdy prvních 21 dní. Není na tom nic nesrozumitelného.
Tak to možná vypadá tak, že když to donesla přímo na sociálku "zkontrolovat" - tak chtěli opravit tak, aby nastoupila přesně až 6týdnů před.. tj. opravili "následnou neschopnost", ale ne tu původní - čímž tam vznikla "díra"... Ke mě se to bohužel dostalo s tak velkým zpožděním proto, že slibovala, že si to "oběhá a zařídí"...
Ošetřující lékař podle § 57 odst. 1 písm. f) uzná pojištěnku dočasně práce neschopnou od počátku šestého týdne před očekávaným porodem. Ve Vašem případě tedy od 24.1.2012. Opravit na datum od 23.1.2012 tedy dle zákonného ustanovení není ani možné.
Doporučuji, aby se pojištěnka na ošetřujícího lékaře obrátila s prosbou, že vzhledem k tomu, že ji DPN před PPM ukončil ke dni 22.1.2012, vznikne ji tím větší finanční ztráta a zda by byl tak laskavý a opravil ji ukončení předchozí DPN. Pokud tak neučiní, opravdu budete muset opět vyplácet náhradu mzdy za předpokladu splnění všech zákonných ustanovení.
A Vy si myslíte, že když v těchto dnech dojde za lékařem, že potřebuje opravit datum na neschopence, že jí to udělá? Vždyť by to musel řešit přes OSSZ a to pochybuji, že se bude kvůli někomu takto angažovat, aby na sebe zbytečně upozorňoval a přidělával si starosti. Kdyby to chtěl tak provést, tak to tak udělal hned a neukončoval by jí tu 1. neschopenku.
Jenže to my zde nevyřešíme. Ani to za dotyčnou nemůže vyřešit zaměstnavatel. O přepsání datumu by musela požádat sama zaměstnankyně. Zaměstnavatel bude jistě pro příště poučen a bude nyní s největší pravděpodobností platit další náhradu za nemoc (dalších 1. 21 KD nemoci), pokud si zaměstnankyně nezařídí přepsání u lékaře.
No, vypočítavost ani ne... Bohužel v mezidobí nesehnala práci, není to žádný podvodníček - jen je ze severu Čech a práce prostě nebyla. Donutilo jí do drobně podnikat, jenže to stěží vydělala na odvody - takže bohužel pár měsíců neplatila nemocenské, jen povinné důchodové.. Nárok jí utekl o pár dní... Manžel je uživí, ale stěží... Tak si nechala od dobré duše ze sociálky "poradit"...
já jsem myslela, že se jedná o zam-kyni, ne OSVČ
jestli ji manžel uživí nebo ne, to je bohužel, v dnešní době jen každého problém
alespoň tak nám to každý den vnucují různá média, že si každý za svoji situaci může sám
jaká je skutečnost, ale ví každý, kdo se snaží poctivě uživit a nikde nekrást
jak může mít zároveň žádost o PPM a na tu samou dobu neschopenku? Pokud měla neschopenku do 22.1., tak to jí platíte do tohoto dne, 23.1. nebyla v práci - tak to jí dáte co?, a od 24.1. má novou neschopenku - takže budete platit opět 21 KD náhradu mzdy za nemoc
takový zam-ec se opravdu "vyplatí"
ale to bylo ze známosti, že? Tak ať paní podnikatelka za svoji blbost platí
Ano ze známosti - s tím, že si vše zjistí a vyběhá sama... přesná konkrétní data jí "poradili" na sociálce... Takže jeden problém je přerušení a druhý správný datum začátku druhé neschopenky. Já to tak konkrétně neznám, s tím, že nebyl nárok na PPM jsem se bohužel setkala poprvé. Proto vám všem moc děkuji za trpělivost a uvědomění si všech provázaností...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2012 8:58
Prosím, už jsem se dokonale zamotala. Zaměstnankyně nastoupila do práce 25.11.2011. Pár dní poté donesla neschopenku (že je těhotná), tj. od 12.12.2011-22.1.2012 má neschopenku. Potom donesla žádost o PPM, předpokládané datum porodu 6.3.2012. A protože nemá na PPM nárok, tak zároveň novou neschopenku od 24.1.2012. Tj. na 23.1.2012 nemá neschopenku - v práci nebyla, protože 23.1.2012 nastoupila na mateřskou dovolenou? Já už nějak nevím, co s tím...