Re: Kurz?
V den, kdy fakturu obdržíte a doplníte potřebné údaje, se z něj stává daňový doklad, tímto dnem se také udělá přepočet, tzn. u vás 5.2. Tímto dnem dělám reverse charge. Už jsem zde ale četla i názory, že účto a DPH se odděluje, tzn. pro účely DPH 5.2., pro účely účta 1.2. To mi ale přijde jako naprostý nesmysl, protože přece nebudu vést dvě oddělená účetnictví, jedno pro účely zákona o DPH a druhé pro účely zákona o účetnictví.
Nebudete vést 2 oddělené účetnictví, Např. v Pohodě máte 4 řádky u přijaté Fa.
1, den zápisu - kdy si k tomu účetní sedne a natuká to tam
2, den odpočtu /DUZP - vstupuje do agendy DPH
3,datum účetního případu - vstupuje do účetnictví, do nákladů
4, datum splatnosti - pro sestavy saldokonta
To samozřejmě ano, ale myslela jsem kurz, který použiju. Z hlediska účetnictví by se mělo použít k přepočtu datum účetního případu a z hlediska DPH datum, kdy jsem doplnila údaje, tato dvě data nejsou shodná.
Tak nějak mi to není vůbec jasné. Pokusím se můj problém ještě jednou vysvětlit. Dostanu zahraniční fakturu 1.2.2012, pošlu ji k přefakturaci mateřské firmě, ta mi ji přefakturuje až k 5.2.2012. Jakmile fakturu dostanu, musím překontrolovat, zda jsou správné ceny, tudíž musím přepočítat kurz. Teď mě zajímá, kurz který den? 1.2. nebo 5.2.??? Nejedná se mi o DUZP..to je mi jasné..děkuji za odpověď..P.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2012 9:16
Dobrý den, mám dotaz ohledně přepočtu kurzu. Když byla zahraniční faktura vystavena např. 1.2.2012 a já ji následně přefakturuji jiné české firmě (jde o mateřskou firmu, kde je nutnost dodržet ceny), použiji kurz z 1.2.2012 nebo v den, kdy jsem fakturu obdržela tj. 5.2.2012? Děkuji za odpověď Pavla