Re: Manžel celý rok na nemocenské?
Pokud manželův příjem, a zde se započítává i nemocenská, je za kalendářní rok vyšší než 68 000,-Kč,nelze slvu na manžela uplatnit.
>>>>Dobrý den,
>>>>budu si dělat vyrování daní - DPFO. Jsem žena,
>>>>zaměstnaná, ale můj manžel byl ( a stále ještě marodí
>>>>) na
>>>>nemocenské. Mohu si na něj uplatnit slevu ( ř.65a v
>>>>DPFO
>>>>) na celý rok 12 měsíců? Protože si myslím, že
>>>>nemocenská dávka je dávka a ne zdanitelný příjem,
>>>>tudíž se
>>>>nemocenská myslím nepočítá do manželových příjmů,
>>>>tudíž
>>>>nepřesáhl hranici cca 60tis příjmů za rok a mohla
>>>>bych
>>>>si na něj uplatnit slevu?
>>>>Děkuji za vysvětlení a radu.
>>>
>>>Ikdyž je nemocenská nezdanitelný příjem, tak se do
>>>příjmu pro uplatnění slevy na manžela započítává.
>>
Hm, tak to bohužel je, protože to byl pracovní úraz, takže celý rok chodí vyšší výplata nemocenské.
Děkuji moc. Ale příjemnější byla má myšlenka - možnost uplatnit na něj slevu. :-)
Děkuju
>>Aha, takže když celý rok marodil, tak si slevu nemůžu
>>platnit? Rozumím tomu dobře?
>
>Pokud manželův příjem, a zde se započítává i
>nemocenská, je za kalendářní rok vyšší než 68 000,-Kč,nelze
>slvu na manžela uplatnit.
pokud má prac. úraz, tak dostává nemocenské dávky a náhradu za ztrátu na výdělku za PÚ
jak nemocenská, tak toto odškodnění se do sledovaného příjmu pro slevu na manžela/lku počítá
pokud dostává odškodnění přímo od zam-tele (a ten pak si zpětně žádá od Koop.), pak mohl manažel požádat o RZD, pokud nepožádal o RZD nebo posílá přímo Koop. jemu náhradu za ztrátu na výdělku, pak si může podat daň. př. a může dostat také nějakou vratku daně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2012 10:24
Dobrý den,
budu si dělat vyrování daní - DPFO. Jsem žena, zaměstnaná, ale můj manžel byl ( a stále ještě marodí ) na nemocenské. Mohu si na něj uplatnit slevu ( ř.65a v DPFO ) na celý rok 12 měsíců? Protože si myslím, že nemocenská dávka je dávka a ne zdanitelný příjem, tudíž se nemocenská myslím nepočítá do manželových příjmů, tudíž nepřesáhl hranici cca 60tis příjmů za rok a mohla bych si na něj uplatnit slevu?
Děkuji za vysvětlení a radu.