Re: Daňové zvýhodň. lze v daň. přizn. pr
Chcete jinou odpověď než v týdnu ? Které části věty : "(4) Daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, 7, 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy", nerozumíte ? Není podpsatné, kolik měl zúčtováno, ale kolik bylo vyplaceno a ¨vyplaceno nebylo 48 tis hrubého. Manželka děti uplatnit nemůže ?
Omlouvám se, ale nerozumím jedné věci. Pokud jsem mu přiznala v srpnové mzdě daňové zvýhodnění na dvě děti, pak si manželka tedy může uplatnit daňové zvýhodnění za 11 měsíců? Jestli je to tak, je mi to jasné, nějak jsem se do toho asi zamotala. Děkuji Vám moc.
Já jsem vám psala, že pokud podají oba dva daňové přiznání, může manželka uplatnit děti za celých 12 měsíců, zatímco on je neuplatní vůbec. On za rok 2011 nikdy nedostane víc, než na dani zaplatil, nárok na daňový bonus nemá. Takže pokud by on uplatnil v DP děti 1 měsíc, dostane stejně jako když je on neuplatní vůbec. Díky nemoci mu sleva na poplatníka pokryje celou vypočtenou daň. Zkuste si třeba cvičně spočítat daňové přiznání bez dětí a s dětmi a uvidíte, že mám pravdu.
Víte, pokud manželé oba dva podávají DP, mohou se rozhodnout, kdo z nich a jak uplatní děti, může se třeba rozhodnout, že přestože děti uplatňoval u zaměstnavatele celý rok manžel, v DP je uplatnit nechce a uplatní je manželka. On pak zaplatí víc na daních, zatímco manželka dostane třeba víc zpátky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 2. 2012 14:57
Prosím o radu. Zaměstnanec byl v prac. neschopnosti od 09/2010-08/2011. K 31.8.2011 ukončil PP dohodou (v dohodě byly uvedeny organizační důvody), takže mu v poslední mzdě za 08/2011 bylo zúčtováno odstupné. Zúčtovaná mzda činila 83 tis. Uplatňoval v r. 2011 daňové zvýhodnění na děti, takže z poslední zúčtované mzdy jsem mu ho přiznala. Podmínky pro přiznání daň. zvýhodnění splňoval, doložil i potvrzení zaměstnavatele manželky, že ona neuplatňuje. Zúčtovaná mzda nebyla zaměstnanci vyplacena, zaměstnavatel měl v té době již podaný u Krajského soudu Návrh na zahájení ins. řízení. Zaměstnanec dostal do Úřadu práce dle Zákona o ochraně zam.při platební neschopnosti zaměstnavatele vyplaceno 35 927 Kč. HM z této částky činila 43 tis. Může si za celý rok 2011 uplatnit daňové zvýhodnění v daňovém přiznání? Myslí se v §35d Zákona o dani z příjmů skutečně obdržená mzda za zdaň. období nebo se jedná o zúčtovanou mzdu? Pokud by se jednalo o skutečně vyplacenou HM, pak by nárok na daň. zvýhodnění neměl, že? Děkuji moc za odpověď.