Exekuce

• (neregistrovaný)

21. 2. 2012 10:15

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem mzdová účetní a nemám s exekucemi velké zkušenosti. Jaké všechny dokumenty mi postačí, abych mohla začít srážet zaměstnanci exekuci? Pochopila jsem správně tady z knížky mzdová účetní, že mi stačí i jenom exekuční příkaz a to nemusí ani nabýt ještě právní moci? Že nemusím mít rozhodnutí ani usnesení? Tu částku deponujeme na svém účtu a teprve, až nás soud nebo exekutor vyrozumí o nabytí exekučnho rozhodnutí právní moci, tak to můžeme zaslat oprávněnému. Takže teoretiky, mi stačí jen exekuční příkaz a pak nabytí právní moci tohoto příkazu a jsem tím jištěna, že jsem vše udělal správně? A nemusím už po soudu vymáhat usnesení a nabytí právní moci tohoto usnesení? Děkuji za rady a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2012 13:43

... (neregistrovaný)

Re: exekuce
      Nemusíte po soudu vymáhat žádné další papíry. Exekuční příkaz soudního exekutora je rozhodnutím, na které se ptáte - úkony soudního exekutora se berou za úkony exekučního soudu (§28 exeřádu). Dnes již málokdo dává návrhy na výkon rozhodnutí prováděné zam-ci soudu, pro věřitele je to komplikovanější (musí např. označit majetek dlužníka). Je mnohem lepší po uplynutí lhůty pro zaplacení s pravomocně vyhraným rozsudkem zajít za exekutorem, který zajistí nedobrovolné uhrazení vaší pohledávky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).