Re: Odpisy vinice - PROSÍM O RADU
Pokud se jedná o vinici, zákon o daních z příjmů v § 27 odst. 1 písm. b) stanoví, že hmotným majetkem vyloučeným z odpisování je pěstitelský celek trvalých porostů s dobou plodnosti delší než 3 roky, jenž nedosáhl plodonosného stáří. Pěstitelské celky se skládají z několika druhů majetku. Jedná se o:
pozemky, které se neodpisují,
trvalý porost, který se odpisuje, a
nosné konstrukce, které se též odpisují.
Odpisování vinice - pěstitelského celku trvalých porostů lze zahájit až po dosažení plodonosného stáří porostu. Nosná konstrukce je z hlediska daně z příjmů hmotným majetkem - stavbou. Tato stavba se po dokončení zatřídí do 4. odpisové skupiny a může se zahájit její odpisování.
Děkuji za reakci Alli, takže po dobu než začne vinice vynášet, vše vedu na účtu 042 pořízení hmotných investic (sazenice, dráty, sloupky), pak převedu z účtu 042 na účet 025, začnu odepisovat a do nákladů mi tato investice vlastně jde až za tři roky po pořízení?
Chápu to dobře nebo je to jinak?
Děkuji
Alli děkuji Vám, tak už v tom mám jasno, snad.
Vinnou révu, jako biologické aktivum budu odepisovat až po třech letech, kdy začne réva rodit, do té doby povedu na účtě 042 a konstrukci, jako jsou ty dráty a sloupky zařadím do IV. odpisové skupiny a začnu odepisovat ihned, patří sem i práce s tím spojené, jako je tahání drátů a usazování sloupků?
Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2012 10:19
Dobrý den,
poradí mi prosím Vás někdo, jak správně účtovat, naceňovat, odpisovat pořízení vinic? Nebo kde bych se o tom dočetla něco víc?
Děkuji.