Re: Nevyplácení mzdy zaměstnavatelem
- na OIP podat podnět- stížnost ombusmanovi, že se OIP nezajímá a nekoná(kontrola, postih zam-tele)
-na soud podat ins. návrh a po zahájení ins. řízení se obrátit na ÚP se žádostí o pen.výpomoc pro plat. neschopnost zam-tele
- okam.zrušit PP dle § 56/1 b) z důvodu nevyplacení mzdy
tohle je strašně těžké. taky jsem to řešila. Syn a jeho další kolegové nedostali zaplacenu ani korunu za několik měsíců práce v německu. Na zaměstnavatel jsme poslali kontrolu ÚP, OSSZ, ZP ale ti s tím nic neudělali. ÚP vyplatil náhradu mzdy jen ve výši minimální mzdy, protože zaměstavatel neposkyt ŽÁDNÉ podklady. 1. insolvenční řízení "vyhrál" zaměstnavatel, protože insolvenční soud mu nemusí nic prokazovat. Až 2. soud uznal nároky, ale nebylo kde brát , takže ve finále všichni utřeli.... JE TO HNUS A OSTUDA, ŽE TADY LIDI PRACUJÍ BEZ MZDY A SPRAVEDLNOSTI SE NEDOČKAJÍ.
TADY MŮŽU JEN PORADIT: NOHY NA RAMENA A PRYČ!!!!
ale vždyť to není pravda, jaký pryč, nejprve si zajistit alespoň co nejvyšší možnou výplatu pomoci od ÚP, po ok. zrušení se zvýší o náhradu mzdy za výp. dobu, podklady dodává navrhovatel a doloží tím návrh + přihlášku.Máte to kapku zmatené nebo u Vás platí jiné předpisy než jinde.
Nemám to zmatené, milá Pájo. To byla realita. Zaměstanavatel za ty kluky neplatil ani sociální ani zdravotní pojištění. Měli jen pracovní smlouvu bez mzdového výměru. Jediné co udělal, tak na německé straně hlásil tamějším úřadům nároky na dovolenou - vyčíslenou v eurech - takže jedině z toho bylo možné vyvodit kolik jim měl vlastně zaplatit. Když jsme na ten německý úřad volali, byli ochotni tyto záznamy poskytnout, ale ne nám, ale musel by je vyžádat soud a ten to prostě neudělal....... Vleklo se to pár let a vše bylo k ničemu. Když prostě zaměstnavatel strčí hlavu do písku, tak z něj obyčejný člověk nic nedostane:
Zapsáno: 8.června 2010 Vymazáno: 11.září 2010
Na základě usnesení Krajského soudu č.j. KSBR 24 INS 774/2009-B-9 ze dne 12.8.2010, které nabylo právní moci 11.9.2010 byl zrušen konkurs na majetek dlužníka, protože majetek dlužníka zcela nepostačuje pro uspokojení jeho věřitelů.
Účinky tohoto rozhodnutí nastaly dne 12.8.2010 v 14.04 hod.
Zapsáno: 11.září 2010
Insolvenční správce: Ing. Miloš Bačík
Brno, Popelákova 24, PSČ 628 00
Zapsáno: 8.února 2010 Vymazáno: 2.prosince 2010
--------------------------------------------------------------------------------
Mně se toto stalo v minulém zaměstnání. Na ÚP ani na sociálce mi neporadili nic kromě podání ins. návrhu. Byla jsem jediný zaměstnanec, a tak se mně do soudů nechtělo. Nakonec jsem si od zaměstnavatele nechala podepsat uznání dluhu a odešla jsem ještě ve zkušební době do jiného zaměstnání. Pohledávku jsem potom odprodala vymahačům, sice se ztrátou 6000 Kč, ale podstatnou část jsem dostala. Ohledně toho odprodeje jsem se radila s právničkou. Říkala, že takový postup ještě neviděla, ale prý na tom nebylo nic nezákonného.
Dobrý den, zatím děkuji za názory ... ale jak píšete zatím - v podstatě - mě, nás - utvrzujete v informaci, kterou se nám podařilo také již vypátrat - a to na Insp.práce - podat návrh na insolven.řízení a v podsatě okamžitě zrušit prac.poměr ... Dáme zde hlavy dohromady a rozhodneme se, jak tedy skutečně dál pokračovat ... Zatím ještě jednou všem díky z názory .... V2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2012 11:01
Dobrý den,
nevím zda se na vás zde můžu nějak obráti - tedy , zda mi někdo z přispívajících poradí, nebo pomůže radou ...
U zaměstnavatele, kde jsme zaměstnání (více zaměstnanců), máme hl.prac. poměr , který trvá u někoho 6 let + a u někoho např. 3 roky + .
Nyní řešíme - zaměstanci , jak se bránit proti tomu, že zaměstnavatel nám nevyplácí mzdu (konkrétní důvody - asi pro nedostatek fainanci ...) a tato situace cca měsícem listopad 2011 . Výplatní termín dle prac. sml. je vždy 15.dne měsíce, po měsíci, za který na mzdu vznikl nárok.
Některým zaměstnancům ve spoll, nyní zaměstnavatel "dluží", k 15/02/2012 , tedy nevyplatil již 3 výplaty (za Listopad 11, Prosinec 11, Leden 12), některým zatím jen 2 výplaty (za Prosinec 11, Leden 12) .
Je možné se nějak proti tomuto bránit - tedy zda mám já jako zaměstnanec podniknout nějaké kroky - tak abych docílil nějakého posunu a nečekal jen na sliby, které od zaměstnavatele přicházeji, že termín, kdy nám již nějaké penize - mzdu pošle , bude např. za týden - po uplynutí tohoto , opět prodlouží o další termín ....
Zatím jsme zjisitili, že Úřad Práce - náím v tomto nijak nepomůže, a Inspektorát práce - v podsatatě také ne ...., jak nám bylo sděleno ...
Na inspektorátu práce - nám v podstatě sdělili, že jediné co nyní tak nějak můžeme, nebo nám pomůže, je - podat na Fy insolvenci - a to soud.cestou a čekat ....
Neni možné ještě nějaké jiné řešení. A nemám-li fin.prostředky pr to, abych vůbec jako zaměstnance docházel do zaměstnání - můžu toto také nějak oznámit spol. a např. do doby než dostanu mzdu - nedocházet do zaměstnání ....
Za každou radu, vám zde všem děkuji, děkujeme .