Sleva na vyživovanou manželku - pozor!

• 21. 2. 2012 11:53

Na známém serveru jakpodnikat.cz jsem narazila na chybu http://www.jakpodnikat.cz/sleva-na-dani-manzelku.php
    Dole na stránce píšou "Jestliže splňujeme podmínky jen po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme." -> Toto ale u vyživ. manželek neplatí, protože tam se bere souhrn příjmů za celé zdaňovací období, tj. za celý rok! I kdyby tedy měla manželka 6 měsíců příjem po 10 tisících a zbytek roku nic, pořád na ni náleží celá roční sleva 24840 Kč, neboť za rok nepřekročila svými příjmy hranici 68000 Kč.

Zavádějící je věta v §35ba odst.3 " Poplatník může uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění nároku na snížení daně splněny." - přičemž o slevě na manželku se hovoří v písmenu b)

...
    Nebo se mýlím já?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2012 11:56

karlikk (neregistrovaný)

Re: Sleva na vyživovanou manželku - pozo
      >Na známém serveru jakpodnikat.cz jsem narazila na
      >chybu
      >http://www.jakpodnikat.cz/sleva-na-dani-manzelku.php
      >Dole na stránce píšou "Jestliže splňujeme podmínky jen
      >po část roku, uplatníme 1/12 částky za každý
      >kalendářní měsíc, ve kterém podmínky splňujeme." -> Toto ale u
      >vyživ. manželek neplatí, protože tam se bere souhrn
      >příjmů za celé zdaňovací období, tj. za celý rok! I kdyby
      >tedy měla manželka 6 měsíců příjem po 10 tisících a
      >zbytek roku nic, pořád na ni náleží celá roční sleva
      >24840 Kč, neboť za rok nepřekročila svými příjmy hranici
      >68000 Kč.
      >
      >Zavádějící je věta v §35ba odst.3 " Poplatník může
      >uplatnit snížení daně podle odstavce 1 písm. b) až f) o
      >částku ve výši jedné dvanáctiny za každý kalendářní
      >měsíc, na jehož počátku byly podmínky pro uplatnění
      >nároku na snížení daně splněny." - přičemž o slevě na
      >manželku se hovoří v písmenu b)
      >
      >...
      >Nebo se mýlím já?

to znamená,že je na počátku daného měsíce manželka, např. vezmou se 15.9., může uplatnit slevu na manželku jen za 3 měsíce za splnění podmínky,že její příjem za rok nepřekročil částku ve výši 68000 Kč
      >

• 21. 2. 2012 12:05

Eva M.

Tomu bych rozuměla :-) Ale na mě se obracejí lidi s tím, že si ten článek přečetli a že z toho vyvodili, že když jejich manželka na mateřské dostala ve dvou měsících nějakou výplatu, že mají nárok jen na slevu za 10 měsíců, přestože limit nepřesáhli a manželé byli celý rok.

• 21. 2. 2012 12:12

xy5

pokud je žena na mateřské (jak píšete), tak se počítá do jejího sledovaného příjmu i PPM, tak je možné, že celkový její příjem za rok je více než 68000Kč
      nerozumím, jak si to vysvětlujete
      pokud jsou manželé celý rok a manželka je např. na rodič. dovolené (pobírá rodič. příspěvek - ten se nepočítá do sledovaného příjmu) a k tomu může mít přivýdělek (třeba každý měsíc), ale v součtu to nedělá více než 68000Kč za rok, pak si může manžel slevu na manželku uplatnit za celý rok
      pokud by se vzali během roku, tak si může uplatnit slevu jen na měsíce, kdy byli celý měsíc manželé, ale sleduje se příjem manželky za celý rok

• 21. 2. 2012 12:22

Eva M.

Díky za upřesnění, jsem už zblblá z těch zákonných formulací a z dotazů lidí.

• 21. 2. 2012 16:08

anonymní (neregistrovaný)

Re: k problému - jaký příjem?
      Omlouvám se, ale prosím - počítá se do toho příjmu hrubá mzda nebo superhrubá?
      Děkuji

• 21. 2. 2012 16:16

Kara (neregistrovaný)

Započítává se zejména hrubá mzda, nemocenská, mateřská, podpora v nezaměstnanosti, důchod, tržby (pokud je OSVČ). Nezapočítávají se dávky st. soc. podpory jako porodné, pohřebné, přídavky, rodič.příspěvek. A zvýšení důchodu pro bezmocnost.

• 21. 2. 2012 19:39

anonymní (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát. Hezký večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).