Re: mateřská a rodičovská dovolená OSVČ
Ze stránek MPSV:
"Jestliže alespoň jednomu z rodičů v rodině lze stanovit k datu narození dítěte 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství ..., rodič si může volit výši a tím i délku pobírání rodičovského příspěvku."
Píšou: "k datu narození dítěte"
Re: mateřská a rodičovská dovolená OSVČ
Z vašeho dotazu jsem pochopila, že dítě už se narodilo, matka už pobírá rodičovský příspěvek a otec si neplatil nemocenské pojištění, tudíž k datu narození dítěte neměl nárok na PPM. Zpětně už nic ovlivnit nemůže, ale může se připravit na další dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 2. 2012 11:36
Dobrý den,
tento dotaz je zde již níže, ale vzhledem k tomu že se mi nedostala odpověď, jsem zkopírovala ještě jednou. Prosím, opravdu nikdo neví?
Dobrý den, mám jeden dotaz. Jedna známá šla na mateřskou a poté rodičovskou dovolenou jako OSVČ a dostala možnost jen 4 leté varianty RD. Její manžel je také OSVČ. Myslíte, že by bylo možné,kdyby si teď začal platit nemocenskou, tak aby dosáhl 270 dní..a pak by se to přepsala na něho? Já osobně si myslím, že to možné nebude, ale raději se zeptám.