Re: konec první rodičovské - druhé dítě
A jaká je ta podmínka nástupu na mateřskou? Zaměstnavatel mi drží místo do 3 let věku dítěte. Jsou jen dvě možnosti, budu těhotná do té doby a pak můžu mít i neschopenku nebo až mateřskou? Nebo druhá možnost, že se mi to nepodaří a pak nastoupím.
Děkuji za radu, chtěla bych to vědět předem.
Pokud jste požádala o rodič. dovolenou do 3 let věku dítěte, tak 1. den po 3. narozeninách nastoupíte.
Zaměstnavatel vám musí přidělovat práci podle pracovní smlouvy (tedy nemáte nárok na svou původní "židli").
Může se ale stát, že vám dá výpověď "z organizačních důvodů" (skutečných nebo vymyšlených) s odstupným.
Zůstanete-li zaměstnankyní stejného zaměstnavatele, započítá se vám i doba RD do 270 pojištěných dnů, na PPM budete mít nárok a pokud se druhé dítě narodí do 4 let věku prvního dítěte, bude se vám PPM počítat z vyměřovacího základu, který pro vás bude výhodnější, takže můžete mít stejnou výši PPM jako u prvního dítěte.
Těhotenství není nemoc, takže prac. neschopnost vystaví lékař, pokud je to indikované zdravotním stavem.
Tedy je i alternativa, kterou neuvádíte, že otěhotníte, v srpnu 2012 nastoupíte do práce a pak po několika měsících nastoupíte mateřskou dovolenou.
Dobrý den, prosím Vás, jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem, kterému budou v srpnu 3 roky. Chceme druhé dítě. Jak to se mnou bude u zaměstnavatele? Mám nárok být doma do 3 let věku dítěte, je to tak? Když se mi podaří otěhotnět, tak si můžu nechat vystavit neschopenku a pak mateřskou? Jak to bude, když se mi
nepodaří otěhotnět do doby, než budou dítěti 3 roky. Zaměstnavatel mi nebude držet místo, skončím tedy u něho a z jakého průměru by se mi pak počítala mateřská,
případně i neschopenka? Můžete mi prosím někdo poradit, jak to je a kde si co můžu žádat?
Děkuji Helena
---
Pro případný nárok na nemocenské dávky je potřeba nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud pro Vás zaměstnavatel nebude mít po skončení RD práci odpovídající pracovní smlouvě, může Vám dát výpověď (pravděpodobně s nárokem na odstupné).
Dojde-li ke skončení pracovního poměru, mohlo by dojít k situaci, že nesplníte podmínky pro přiznání PPM u druhého dítěte. V takovém případě by byl od porodu nárok na rodičovský příspěvek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 2. 2012 7:00
Dobrý den, prosím Vás, jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem, kterému budou v srpnu 3 roky. Chceme druhé dítě. Jak to se mnou bude u zaměstnavatele? Mám nárok být doma do 3 let věku dítěte, je to tak? Když se mi podaří otěhotnět, tak si můžu nechat vystavit neschopenku a pak mateřskou? Jak to bude, když se mi nepodaří otěhotnět do doby, než budou dítěti 3 roky. Zaměstnavatel mi nebude držet místo, skončím tedy u něho a z jakého průměru by se mi pak počítala mateřská, případně i neschopenka? Můžete mi prosím někdo poradit, jak to je a kde si co můžu žádat?
Děkuji Helena