Chyba ve výši oprávek dld. majetku

• (neregistrovaný)

14. 1. 2012 15:39

Dobrý den, před několika dny jsem se ptala na problematiku zaúčtování výsledku daňové kontroly. Děkuji za odpověď. Jak má práce při závěrce pokračuje, zjistila jsem další problém, který s tím souvisí. Pokusím se to shrnout.:
    Kontrolované období: 2009, kontrola probíhala a rozhodnutí bylo vydáno v 2011. Byly zjištěny chyby týkající se výše daň. odpisů v roce 2009. Odpisy jsem účtovala na správné účty 551 / 082, ale ve špatné částce (vyšší, než mělo být). Majetek budu mít příští rok plně odepsaný, ale protože jsem tehdy udělala chybu, nebude mi sedět 022 proti 082. Ráda bych tuto chybu nějak opravila.
    Prosím poraďte, předpokládám, že rozdíl mezi chybnou (vyšší) a správnou (nižší) částkou zaúčtuji na MD:082 / D:?, ovšem ve sbírce souvstažností jsem našla jen, že se o tom neúčtuje, což mi přijde divné.
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2012 17:44

Rop

No to je základní chyba. Kdybyste účetní odpisy měla měsíční rovnoměrné na dobu životnosti a daňové dle zákona tak nemusíte řešit problém s tím jak to zaúčtovat, protože o tomto se opravdu neúčtuje.

Čili teď ... bych o tom opravdu neúčtoval a jenom se vám rozjedou účetní a daňové odpisy. Tj. musíte upravit pouze daňové odpisy a pak budete vyplňovat rozdíly odpisů v daňovém přiznání k dani z příjmů.

A pro příště zkuste se osvobodit od zažité pravdy neauditovaných účetních jednotek a oddělit od sebe účetní a daňové odpisy - http://www.ipodnikatel.cz/Dane-v-podnikani/rozdil-mezi-ucetnimi-a-danovymi-odpisy-u-hmotneho-majetku.html

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).