Exekuce na plat

• (neregistrovaný)

14. 1. 2012 17:17

Dobrý den chtěl bych se prosím zeptat-Byla mi nařízena exekuce na plat-celkem asi 12 titulů-cca 250 000kč(vše je nepřednostní).Mám celkem nadstandartní plat(30 000kč čistého)Po provedení srážky mi účetní poslala mzdu cca 8000kč.Je to správně spočítáno?je nějaká možnost jak snížit tu výši srážek?Jsem bezdětný a bydlím s přítelkyní a spolubydlící v podnájmu za 14000kč měsíčně.Je nějaká možnost při tomto počtu pohledávek se dohodnout na pevných srážkách cca 10 000kč měsíčně?předem díky za případnou odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2012 8:39

autorka

Dobrý den,

účetní musí postupovat v souladu s občanským soudím řádem a srážet dle nařízeného výkonu rozhodnutí. Povinnému po srážkách ze mzdy dokonce může zůstat (je-li to v souladu s výkonem rozhodnutí) pouze základní nezabavitelná částka + jedna třetina zbytku mzdy. Jste svobodný, bez vyživovacích povinností - v roce 2012 činí Vaše nezabavitelná částka pouhých 8762, v roce 2011 činila 7989 Kč.  Na nižších splátkách se samozřejmě dohodnout nelze. Na to je pozdě, byla nařízena exekuce.

PS: Jsou-li skutečně všechny exekuce nepřednostní, měla by Vám náležet i druhá třetina platu, která je určena pouze přednostním pohledávkám, tj. v roce 2012 - 5842 + 2920 + 2920 Kč. Na druhou stranu to neodpovídá Vašemu tvrzení, že Vám byla v roce 2011 vyplacena  mzda cca 8 000 Kč.  Zřejmě tam nějaká přednostní pohledávka přece jen bude. Výčet přednostních pohledávek uvádí § 279 občanského soudního řádu.

Více: Exekuce a jiné srážky ze mzdy v roce 2012

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).