Re: v.e.n.d.y. prosím o pomoc s úvěrem
A úroky a poplatky účtujete na tom úvěrovém účtu rovnou do nákladů? Vím, že se ptám asi jako idiot, ale nikdy jsem o úvěru účtovat nemusela.
Re: v.e.n.d.y. prosím o pomoc s úvěrem
Takže když mám na výpisu z úvěrové účtu následující položky:
převod peněz na běžný účet - 600 000, tak budu účtovat 261/231 a na běžném účtu pak +600 000 na 221/261
Vedení účtu - 200,- Kč
Výpis z účtu - 20,- Kč
Splátka úvěru + 3902,19 Kč
Oni z té splátky úvěru (3902,19 co bylo připsáno na účet), ale mají rozepsáno následovně
220,- Kč poplatky
3682,19 úrok
Takže budu účtovat 220,- Kč 568/221
a ten úrok ve výši 3682,19 jak, když je to připsáno na účet plusem, ale přitom by to mělo jít asi do nákladů, ne? A na běžném účtu budu celou částku 3902,19 účtovat 261/221? Pak by se mi ale měl 261 vyrovnat po připsání na úvěrovej. To by znamenalo, že celou částku 3902,19 zaúčtuju 562/261 a pak to rozúčtuju na úrok a poplatky?
Fakt se omlouvám, že se ptám takhle blbě, ale nechci udělat chybu hned na začátku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
Doplňující údaje zaměstnavatele pro JMHZ – podrobný manuál
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
25. 2. 2012 20:31
Dobrý den,
všimla jsem si, že jste před časem odpovídala na dotaz ohledně úvěru a splátek. Jsem v situaci, kdy mám smlouvu o revolvingovém úvěru, kdy opakovaná částka k čerpání je do výše 900 tis. Na prvním výpisu z úvěrového účtu mám nuly, protože se nečerpalo, ale na druhém už z úvěrového účtu odešlo na účet běžný 600 tis a já nevím, jak zaúčtovat. Když proúčtuju na každém účtu 221/261 a opačně, tak částku úvěru nedostanu na účet úvěrů. Mám zaúčtovat přes interní doklady? Ale ani tady nevím, jaké účty. Na jedné straně bude 231 nebo 461 to vím, ale co bude na té druhé?
A jak pak účtovat jednotlivé splátky, když musím vést jak úvěrové výpisy i výpisy z běžného účtu?
Díky za radu