Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2012 18:40
Bez jakékoliv výzvy OSSZ, jsem podal v řádném termínu opravný Přehled o příjmech a výdajích OSVĆ za r. 2006, protože jsem následujícího dne po podání zjistil, že jsem v původním Přehledu učinil překlep ve svůj neprospěch (údaje v samotném daňovém přiznání ale byly správné a žádné opravné daňové přiznání jsem nepodával). OSSZ mi rozdíl neprodleně uhradila.
Byl tímto mým úkonem proveden dle par. 20, odst. 9, „úkon ke zjištění výše pojistného (penále) nebo jeho vyměření a platí nová promlčecí doba ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl“?
Úkon jsem prováděl já a nikoliv OSSZ (ani na její výzvu).
Jednou větou: Podá-li se z vlastní iniciativy pouhá oprava Přehledu, znamená to automaticky začátek nové promlčecí lhůty?
(Pokládal bych to za absurdní, protože pak by běžela nová promlčecí lhůta po každé opravě a mohla být v mnoha případech nekonečná, přičemž opravný Přehled je prakticky totéž co řádný a původní se jen archivuje a už se k němu nepřihlíží. Navíc: znění „kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl“ by s takovou interpretací tohoto případu bylo v rozporu. Je to tedy asi z mé strany hloupá otázka – ale rád bych měl jistotu.) Děkuji předem za odpověď – stačí jednou větou (na tak hloupou otázku)