Re: roční zúčtování a daňové přiznání
>Dobrý den, prosím o info, co vše se sčítá?
>1) u ročního zúčtování = Hlavní pracovní poměr ANO,
>ale co když má zaměstnanec u nás ještě 2 dohody o
>provedení práce? Zahrnují se taky nebo jen ten hlavní
>poměr?
pokud má u Vás PP a k tomu současně ještě dohodu/y o prov. práce, tak musíte tyto příjmy zdanit dohromady
jak takovému zam-ci počítáte výplatu?
>2) a co u daňového přiznání? co vše se sčítá? nebo
>nesčítá?
>Prosím o info, bude to moje první roční zúčtování a
>daňové přiznání. Moc děkuji za pomoc.
pokud má někde např. PP a současně u jiného zam-tele na př. DPP, pak je každý příjem daněný zvlášť
jen u jednoho zam-tele může mít podepsané dań. prohl. a u dalšího/ch zam-tele/ů už daň. prohl. podepsat nemůže a je tam daněný dle příjmů
hrubý příjem do 5000Kč/měs. je daněný srážkovou daní = konečná, nejde ani do RZD ani do DP
hrubý příjem nad 5000Kč/měs. je daněný zálohovou daní = musí si vyžádat od všech zam-telů potvrz. o zdanit. příjmech a podá daň. př. na FÚ
>>Dobrý den, prosím o info, co vše se sčítá?
>>1) u ročního zúčtování = Hlavní pracovní poměr ANO,
>>ale co když má zaměstnanec u nás ještě 2 dohody o
>>provedení práce? Zahrnují se taky nebo jen ten hlavní
>>poměr?
>
>pokud má u Vás PP a k tomu současně ještě dohodu/y o
>prov. práce, tak musíte tyto příjmy zdanit dohromady
>jak takovému zam-ci počítáte výplatu?
Mam ho navedeneho dvakrát = jednou jako HPP (hlavní pracovní poměr) a podruhé jako DPP (dohoda o provedení práce).
Prohlášení má podepsáno jen u nás. Tzn. že u RZD všechny příjmy u nás sečtu....
>
>>2) a co u daňového přiznání? co vše se sčítá? nebo
>>nesčítá?
>>Prosím o info, bude to moje první roční zúčtování a
>>daňové přiznání. Moc děkuji za pomoc.
>
>pokud má někde např. PP a současně u jiného zam-tele
>na př. DPP, pak je každý příjem daněný zvlášť
>jen u jednoho zam-tele může mít podepsané dań. prohl.
>a u dalšího/ch zam-tele/ů už daň. prohl. podepsat
>nemůže a je tam daněný dle příjmů
>hrubý příjem do 5000Kč/měs. je daněný srážkovou daní =
>konečná, nejde ani do RZD ani do DP
>hrubý příjem nad 5000Kč/měs. je daněný zálohovou daní
>= musí si vyžádat od všech zam-telů potvrz. o zdanit.
>příjmech a podá daň. př. na FÚ
MOC DEKUJI ZA VASE INFO, ZA VASE RADY.....VSE JESEM DSI POCTIVE NAPSALA DO MEHO POMOCNEHO BLOKU...PRISTE UZ BUDU VEDET:-)
Nejen u RZD - příjmy sečtete a zdaníte dohromady už při běžném měsíčním zdanění.
>>>Dobrý den, prosím o info, co vše se sčítá?
>>>1) u ročního zúčtování = Hlavní pracovní poměr ANO,
>>>ale co když má zaměstnanec u nás ještě 2 dohody o
>>>provedení práce? Zahrnují se taky nebo jen ten hlavní
>>>poměr?
>>
>>pokud má u Vás PP a k tomu současně ještě dohodu/y o
>>prov. práce, tak musíte tyto příjmy zdanit dohromady
>>jak takovému zam-ci počítáte výplatu?
>
>Mam ho navedeneho dvakrát = jednou jako HPP (hlavní
>pracovní poměr) a podruhé jako DPP (dohoda o provedení
>práce).
>Prohlášení má podepsáno jen u nás. Tzn. že u RZD
>všechny příjmy u nás sečtu....
a doufám, že daníte každý měsíc dohromady (ne zvlášť!)
pro RZD máte tedy tyto příjmy v jednom, protože jste danila mzdu z PP a odměnu z dohody dohromady
>
>>
>
>
Ano odvadim jednu dan zalohovou a jednu srazkovou dle aktualnich vyplat, vse uz mi vypocita Pohoda.....
jeste pro overeni: zamestnanec ma u nas PP plus DPP, podepsane prohlaseni pouze a jen u nas = u RZD vse scitam dohromady.....
nekteri si delaji danove priznani sami...tim mi ulehci praci....ale chtela jsem hlavne znat to RZD....a v tom mam ted jasno.....muzu pocitat :-)
Nejsem si jistá, jestli jste pochopila, co to znamená danit dohromady. Prostě sečtete každý měsíc superhrubou z PP a hrubou odměnu z DPP a to potom společně zdaníte zálohovu daní a odečtete slevu na poplatníka. Žádná srážková vám při podepsaném prohlášení nemůže vyjít.
mám obavy, že v tom moc jasno nemáte, protože Vy nesmíte počítat zvlášť PP a zvlášť dohodu
pokud u Vás někdo pracuje na PP + DPP (nebo může pracovat na cokoliv jiného, tj. PP, DPP, DPČ) a má podepsané daň. prohlášení, pak musíte tyto 2 příjmy sečíst a zdanit zálohovou daní a ne počítat, že na jeden pracovněprávní vztah máte podepsané daň. prohl. a na druhý nemáte, tudíž odvádíte za něho v tom měsíci 2 daně. To je špatně. Měla byste teď přejít všechny výplaty tohoto zam-ce za r. 2011 a dodanit správně!! a pak teprve začít dělat RZD.
U obojího se postupuje stejně.
Jestliže má podepsané prohlášení u PP, tak se DPP daní dohromady s PP, jedná se o daň zálohovou, příjem patří do RZD nebo DP.
Pokud má DPP u jiného zaměstnavatele a nemá u něj podepsané prohlášení, tak se daní zálohovou daní jen příjmy nad 5000,- měsíčně, do RZD nebo DP se zahrnou. Příjmy do 5000,- jsou daněny daní srážkovou a ta je konečná. Do RZD nebo DP se neuvádí.
A jak je to prosím vás v případě, kdy část roku pracuje u stejného zaměstnavatele na PP a část roku na DPP?
Já jsem počítala z PP zálohovou daň a z DPP srážkovou.
Samozřejmě na PP měl podepsané prohlášení poplatníka. Neměla jsem tedy pak počítat z DPP také zálohovou daň?
zdaňování mezd a odměn se řídí jenom a pouze faktem, jestli je a nebo není podepsané prohlášení poplatníka a ne druhem pracovněprávního vztahu ( tedy zda jde o PP, DPP nebo DPČ), pokud měl podepsané prohlášení v době práce na DPP, měla být odměna daněna zálohovou daní, pokud v té době pracoval ještě někde jinde a podepsal tam, tak kdyby byla odměna do 5000,- měla být dań srážková, nad 5000 zálohová
Záleží na tom, jestli souběžně s DPP měl někde jinde podepsané prohlášení. Třeba ani netušil, že ho může mít dál podepsané u vás. Obecně to platí tak, že se skončením PP skončila platnost podpisu prohlášení. Pokud v tomtéž roce někdo znovu nastoupí a chce slevu uplatňovat, mělo by se to zapsat do změn.
není ale pravda, že mu to prohlášení měla dát podepsat
je na každém, aby se rozhodl, zda chce nebo nechce daň. prohlášení podepsat - mohla ho třeba upozornit, že může mít podepsané daň. prohlášení, pokud ho nemá podepsané jinde, ale určitě to není povinnost mzdové účetní, aby lidem nutila podepisovat daň. prohl.
ještě štěstí, pro mzdovou úč., že si on nevzpomněl do 15.2., že chce toto prohlášení dopodepsat dodatečně
to je pak pro mzdovou účetní trest, protože by musela odměny z dohody přepočítat na zálohovou daň
Děkuji vám všem za ochotu poradit.
Mohla jsem ho upozornit, nemusel by tedy platit žádnou daň..uznávám. Jsem ještě začátečník ve mzdách a postupně na tyto věci přicházím. A pokud by požádal o roční zúčtování daně do 15.2. jak bych měla postupovat v tomto případě. Přepočítat srážkovou daň na zálohovou. Nebo započítat do ročního zúčtování pouze příjmy z PP a srážkovou daň už neřešit..když byla odvedena?
Jaký by byl v tomto případě správný postup.
Pokud jste danila zvlášť PP zálohovou daní a DPP srážkovou daní, tak je to špatně, protože jste měla oba příjmy přečíst a zdanit zálohovou daní. Měla byste zpětně přepočítat, spočítat správně a udělat RZD. Ano, je to velká práce a zbytečná, protože jste nepostupovala dle zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 2. 2012 9:13
Dobrý den, prosím o info, co vše se sčítá?
1) u ročního zúčtování = Hlavní pracovní poměr ANO, ale co když má zaměstnanec u nás ještě 2 dohody o provedení práce? Zahrnují se taky nebo jen ten hlavní poměr?
2) a co u daňového přiznání? co vše se sčítá? nebo nesčítá?
Prosím o info, bude to moje první roční zúčtování a daňové přiznání. Moc děkuji za pomoc.