Re: zahraniční pracovní cesta
záleží na tom, o jaký kurz vám jde? Jestli bude vyplácet zaměstnanci v české měně, tak pro přepočet pro vyplacení se použije kurz z 1. dne prac. cesty. Jestli myslíte pro kurz pro zaúčtování do účetnictví, tak ten podle vaší směrnice, nás je to např. den, kdy zaměstnanec donese cesťák k vyplacení a vyplácíme v cizí měně ten samý den, tím se vyhneme z větší části kurzovým rozdílům.
S pronájmem auta přesně nerozumím. Jestliže použil zaměstnanec auto od jiné soukromé osoby, hradíte mu amortizaci a náhradu za PHM dle vyhlášky,, stejně jakoby jel svým vlastním. A nebo firma má oficálně pronajaté auto od soukromé osoby za které platí nájem, pak dáváte do nakládů doklady o spotřebovaných PHM.
Děkuji za odpovědi.
Podnikatel jede do zahraničí autem, které firma má na smlouvu o nájmu od soukromé osoby. Bohužel, nemá doklad o nákupu PHM. Vypočítám náhradu za PHM = prům. spotřeba x nafta 34,70 Kč x ujeté km? Můžu to použít?
Pak mám ještě dotaz - 4 hodiny z místa bydliště k hranicím, v zahraničí 19 hodin, další den celý a třetí den zpět. Prosím, jak počítat stravné ty první dva dny? Ten třetí si odvodím.
.
>>>
>>>Podnikatel jede do zahraničí autem, které firma má na
>>>smlouvu o nájmu od soukromé osoby. Bohužel, nemá
>>>doklad o nákupu PHM. Vypočítám náhradu za PHM = prům.
>>>spotřeba x nafta 34,70 Kč x ujeté km? Můžu to použít?
>>>
>>>Pak mám ještě dotaz - 4 hodiny z místa bydliště k
>>>hranicím, v zahraničí 19 hodin, další den celý a
>>>třetí
>>>den
>>>zpět. Prosím, jak počítat stravné ty první dva dny?
>>>Ten třetí si odvodím.
>>dle mého tento výpočet nemůžete použít, ale počkejte
>>ještě na další odpovědi...
>>Stravné: tuzemské žádné, zahraniční 1. den má nad
>>18h,
>>takže celou sazbu, druhý den také, třetí den záleží
>>kolik bude hodin za hranicema.
>
>U toho výpočtu právě nevím. Daňová poradkyně říkala,
>že ne, ale já si myslím, že podle paragrafu 24 odst.2
>písm. k) bod 4. - můžu.
>Zajímalo by mne, když nemůžu, tak proč.
podle toho to vypadá, že ano, ale daň. poradkyně by vám měla vysvětlit tedy proč ne...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 2. 2012 9:02
Jaký kurz při vyúčtování zahraniční pracovní cesty, když nebyla poskytnuta záloha? Den nástupu na pracovní cestu, nebo den poslední?
Použité auto si firma pronajímá od soukromé osoby a na PHM není doklad, takže základní náhrada a za pohonné hmoty = nic?