Re: Úroky z hypotéky - oprava domu syn
Já ji docela chápu, dříve jsem okrajově dělala mzdovku, na dobré slovo zaměstnance (potvrzení o studiu donesu, synátor je lajdák) jsem pak při ročním zúčtování daně zjistila, že pan synátor už skoro rok nestuduje, a byl problém, sankce jsem pak samozřejmě zaplatila já :-(
Děkuji moc za odpověď - vyšlu syna zase za účetní, minule jí předložit potvrzení o úrocích, kopii úvěrové smlouvy a dokonce mé a dceři prohlášení, že úroky neuplatňujeme. Nic víc už snad ani doložit nejde, nebo mohla by chtít ještě něco více?
pochopila jsem správně z vašeho dotazu,že nemovitost vlastníte jen vy?jestli ano tak je v pořádku, že účetní nechce synovi uplatnit úriky, pokud totiž není vlastník a nebo spoluvlastník, tak to nelze
**** dobrý den, hledala jsem info a domnívám se, že synovi k uplatnění úroků bude stačit to, že nemovitost užívá, tj. bydlí v ní a má tam trvalý pobyt - což on má. Mám tedy po něm chtít list vlastnictví? Tento bude znít na jeho matku.
§ 38l/1/e) ZDP: (způsob prokazování nároku)
e) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. e) výpisem z listu vlastnictví, jde-li o bytový dům, rodinný dům nebo byt ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu60), anebo nájemní smlouvou jde-li o byt v nájmu, anebo DOKLADEM O TRVALÉM POBYTU (OBČANSKÝM PRŮKAZEM), JDE-LI O BYT V UŽÍVÁNÍ.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
3. 3. 2012 22:21
Dobrý den,
vzala jsem si hypotéku na opravu domu, který vlastním - mými spoludlužníky jsou mé děti, které v domě mají samozřejmě trvalý pobyt. Za rok 2011 mám nízké příjmy, tak bych ráda, aby si úroky odečtl z daní syn.
Potvrzení o zaplacených úrocích zní sice na mé jméno, ale ze smlouvy jsou spoludlužníci jasní, zde by neměl být problém.
V §15/3e, kde jsou stanoveny bytové potřeby - údržba a změna je stanoveno, že údržba a změna stavby rodinného domu .... "v užívání". Stačí tedy, pokud můj syn má v domě trvalý pobyt? Na listu vlastnictví jsem uvedena pouze já.
Jejich mzdová účetní se kroutí a nechce mu provést roční zúčtování daně - doporučuje mu podat si přiznání ...
Děkuji.