Re: výdaje před zahájením živnosti
Zřizovací výdaje jsou výdaje, které jsme vynaložili před zahájením podnikání. Jsou to výdaje spojené se zahájením naší výdělečné činnosti, které jsme zaplatili v roce, kdy jsme s činností začali i v roce předcházejícím. V každém případě však musí jít o výdaje daňově uznatelné. Většinou se jedná o
- výdaje na pořízení zásob
- jiné nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti (např. poplatek za živnostenské oprávnění a podobně)
Zřizovací výdaje uplatníme v prvním roce podnikání tak, že je zaevidujeme do daňové evidence.
Pokud uplatňujeme paušální výdaje procentem z příjmů, zřizovací výdaje si uplatnit nemůžeme.
Do daňové evidence dejte datum klidně 1.7.
Re: výdaje před zahájením živnosti
pochopila jsem, že to mám v podstatě správně
Peněžní deník jsem otevřela 13.6. (protože je asi jedno jestli 13.6. nebo 1.7.)
mám tam 13.6. výdaj 1000 za ŽL
a 20.6. za razítko....
nebo to mám přepsat jako datum otevření peněžního denníku 1.7.?
další doklady a účtování máme až od 1.7.
těch 1600 nechám ve výdajích a ještě navíc uvedu částku 1600 v tabulce E v DP, aby bylo jasné, že to byly zřizovací výdaje
díky moc Lucka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2012 19:16
Dobrý den,
manžel má vznik ohlášení živnosti 13.6.2011
datum zahájení živnosti 1.7.
když si byl ŽL vyřizovat chtěl ŽL vystavit tak aby zahajoval činnost od 1.7. - aby nemusel platit zálohy zdrav.+soc. p.
1.7. kupoval i provozovnu....
na FÚ poslala městská část oznámení s datem 13.6.
na ZP a ČSSZ s datem zahájení 1.7.
13.6. zaplatil 1000kč za vystavení ŽL
20.6. asi 600 kč za razítko
Vede daňovou evidenci - lze tyto výdaje nechat v uplatnit jako daňové výdaje?
Peněžní denník jsem otevřela s datem 13.6. a tyto 2 výdaje tam mám.... ale teď jsem znejistěla jestli když datum zahájení provozování živnosti je až 1.7. jestli se neměl Peněžní denník otevřít a začít vést až 1.7.???
A co s těmi prvnotními náklady?
Moc děkuji Lucie